Datum objave: 20. Lipanj 2014

FOTO: Županija nagradila najbolje učenike srednjih i osnovnih škola

Nina Medić
Nina Medić

Najbolji učenici osnovnih i srednjih škola Šibensko-kninske županije u školskoj godini 2013./2014. primljeni su danas svečano u Gradskoj vijećnici gdje im je Goran Pauk, župan Šibensko-kninski uručio nagrade. Nagrađeni su učenici koji su se pokazali uspješnima na državnim te regionalnim natjecanjima iz raznih područja.

„Čestitam svim nagrađenim učenicima te njihovim mentorima i roditeljima, ali i učenicima koji su se natjecali ali nisu nagrađeni. Ovakva natjecanja su bitna jer su dobar način borbe protiv nekih devijantnih ponašanja“, naglasio je župan Pauk.

Svečanost je uljepšao Zvonimir Perković, učenik 4.razreda Osnovne glazbene škole Ivana Lukačića Šibenik svojim nastupom na violončelu u pratnji mentorice Vanje Bošnjak na glasoviru te Lana Plenković, učenica 5. razreda Glazbene škole Ivana Lukačića, nastupom na violini.

Zvonimir Plenković može se pohvaliti prvim mjestom na Državnom natjecanju u kategoriji violončela: „Na natjecanju sam izveo više djela među kojima i isto što sam izveo danas, 'Elegija' Rudolfa Matza. Violončelo mi se svidio kada je ga prvi puta u razred donijela učiteljica dok sam još bio u pripremnom razredu osnovne glazbene škole. Sada ga sviram već četiri godine i uživam o tome“, kazao je Zvonimir.

Nagrađeno je ukupno 13 učenika osnovnih i 17 učenika srednjih škola. Od osnovnoškolaca najviše je nagrađenih iz Osnovne glazbene škole Ivana Lukačića. Osim Zvonimira Perkovića, nagrađeni su i; Lana Plančić, učenica 5.razreda osvojila prvo mjesto  u kategoriji violina te drugo mjesto u violinskom duu, skupa s kolegicom Jelenom Žajom. Jana Šveljo najbolja u državi je bila na flauti.

Krunoslav Ivanović, učenik 7. razreda iz Osnovne škole Petra Krešimira IV.  osvojio je drugo mjesto na državnom natjecanju iz matematike te treće mjesto iz kemije. Šime Crvelin iz Osnovne škole Murterski škoji, učenik 8. razreda osvojio je treće mjesto iz Hrvatskoj jezika.  Od nagrađenih osnovnoškolaca na Državnom natjecanju nagrađen je i Srećko Perković iz Osnovne škole Fausta Vrančića koji je osvojio treće mjesto na natjecanju iz povijesti.

Lucia Slavica, Bruna Gulin, Ana Matić, Marta Grgurica, Marta Erceg i Mia Bobanović iz Osnovne škole Meterize nagrađene su jer su osvojile prvo mjesto iz područja crvenog križa i pružanja prve pomoći na Regionalnom-međužupanijskom natjecanju.

Od srednjoškolaca najviše je nagrađenih iz Gimnazije Antuna Vrančića; Neno Živković i Nikolina Vučenović, učenice 3.razreda te škole, osvojile su treće mjesto na Državnom natjecanju iz povijesti. Matea Bračić bila treća na natjecanju iz engleskog jezika. Lucija Bujas, učenica 1.razreda GAV-a, može se pohvaliti trećim mjestom na Državnom natjecanju iz povijesti, te spomenuta Dora Josipović. Nagradu Županije primio je Stipe Mićin za svoj uspjeh, osvajanje prvog mjesta na Državnom natjecanju Pomorskih škola, gdje je bio najbolji u kategoriji Pomorski nautičar. Nagrađena su i dva plinoinstalatera iz Industrijsko-obrtničke škole Šibenik; Antonio Živković i Ivan Vučenović koji su bili treći, također na Državnom natjecanju.

„Posebno bih zahvalila mentoru Josipu Paiću, mom profesoru iz Fizike jer me zainteresirao za astronomije tijekom satova. Kako je teorijski dio sa zadacima bio samo na županijskoj razini, a za drževnu je trebalo izraditi rad, trebalo je dosta vremena za pripremu. Teleskopom samo morala promatrati nešto to je prekomplicirano objasniti laicima. Astronomija me jako interesira ali za ozbiljnije se baviti njome u Hrvatskoj baš i nema mogućnosti“, objasnila je Dora Josipović , učenica 4.razreda Gimnazije Antun Vrančića.

Od srednjoškolaca nagrađenih na regionalnim- međužupanijskim natjecanjima, nagrađeni su: Mate Goreta iz Srednje škole Ivana Meštrovića- prvo mjesto u kategoriji elektromehaničar, Martina Ravlić, SŠ Lovre Montija- prvo mjesto u kategoriji mladi poduzetnik. U istoj kategoriji prva mjesta su osvojili Mihaela Dmitrović te Davor Ilić, također učenici SŠ Love Montija. Antonija Kardom iz Tursitičko-ugostiteljske škole Šibenik bila je prva na gastro- predstavljanju turističke destinacije. Učenici Mate Bakula i Marin Brajković, učenici Tehničke škole Šibenik nagrađeni su kao osvajači prvog mjesta iz strojarske konstrukcije te osnova elektrotehnike i mjerenje u elektrotehnici. Dario Braica i Stanko Zelić, učenici Industrijsko-obrtinčke škole Šibenik osvojili su prvo mjesto na natjecanju vodoinstalatera.

Iz kategorije: Vijesti