Datum objave: 16. Lipanj 2014

Grad Šibenik predstavio projekt razvoja iNavis centra za koji je dobio 1,7 milijuna eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt Hrvatskog nacionalnog centra za istraživanje mora i pomorstva i poslovnih inovacija u području energetike i okoliša, sa sjedištem u Šibeniku, u iNAVIS centru za koji je Grad Šibenik od Norvežana dobio 1,7 milijuna eura predstavljen je danas u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o Programu EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2009. do 2014., priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

„Hrvatskoj se po prvi put otvorila mogućnost aplicirati za sredstva ovih programa i ponosan sam što je šibenski projekt dobio financijsku potporu za razvoj iNavis centra. Šibenik će se, upravo zahvaljujući ovom projektu, pozicionirati kao zeleni centar jadranske regije čime će se stvoriti pretpostavke za razvoj znanosti i gospodarstva. Mladim ljudima, koje u grad želimo privući i koje u gradu želimo i zadržati, omogućit ćemo visoko obrazovanje po najvišim europskim standardima, uz zapošljavanje u zelenim industrijama koje će ovaj projekt istovremeno razvijati.“ kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.

Tražeći modele financiranja za razvoj visokog školstva i gospodarstva koje ga prati, Šibenik je uz znanje svog stručnog tima prijavio projekt iNavis centra u području istraživanja, visokog obrazovanja, transfera tehnologija i gospodarstvene suradnje između Hrvatske i Kraljevine Norveške, koji stavlja naglasak na zelene inovacije i industriju - akvakulturu, zaštitu okoliša i održive energetske tehnologije.

Zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz i državna tajnica norveškoga Ministarstva vanjskih poslova Ingvild Næss Stub potpisali su krajem travnja Memorandume o suglasnosti za provedbu financijskih mehanizama Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora, kojima je Hrvatskoj odobreno ukupno 73,5 milijuna kuna za projekte koji će se provoditi u razdoblju 2014.-2017. godine.

„Pored odobrenih 1,7 milijuna eura iz EEA fonda Grad Šibenik planira uložiti dodatnih 574.000 eura za razvoj iNavis centra.“, kazao je Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, predstavljajući danas projekt „iNavis- hrvatski resursni centar za energetiku, ekološka, morska i nautička istraživanja i poslovne inovacije“. Kvalitetu i vrijednost projekta prepoznala je Vlada Kraljevine Norveške i norveški veleposlanik u RH, kao i akademska zajednica Sveučilišta u Zagrebu, Rektor, dekan FER-a i FSB-a te Institut Ruđer Bošković, koji su dali podršku tijekom pripreme projekta.
Grad Šibenik ima viziju postati zeleni centar jadranske regije, stoga provedba projekta u svojoj prvoj fazi od svibnja do kolovoza 2014., predviđa angažiranje stručnjaka koji će izraditi studiju izvodljivosti, sa zadatkom da utvrde inovativna područja zelenih industrija. Druga faza podrazumijeva realizaciju projekta od rujna 2014. do travnja 2017., što će uključivati programe istraživanja, edukacijske aktivnosti do gospodarstvenih mogućnosti u području zelenih industrija.

Uz projekt Grada Šibenika, na današnjem svečanom predstavljanju Programa prezentirani su i ostali projekti financirani u okviru Programa EGP financijskog mehanizma i Programa Norveškog financijskog mehanizma : projekt osnivanja integriranih škola u Vukovaru i Kninu, projekt za poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava kroz razvoj infrastrukture i bolje upravljanje te projekt humanog rada i tripartitnog dijaloga.

Iz kategorije: Vijesti