Datum objave: 15. Lipanj 2014

Najljepši poklon Kola Šibeniku:Izvedba Carmine Burane na svetom Mihovilu

Diana Ferić
Diana Ferić

Veličanstven doživljaj priredili su večeras  Šibensko pjevačko društvo Kolo i njihv dirigent Vladan Vuletin,Simfonijski puhački orkestar OS RH i solisti  Ilijana Korać, Karlo Ljubičić i Jakov Košćina izvedbom scenske kantate Carmina Burana na obnovljenoj tvrđavi svetog Mihovila ispunivši taj osebujni prostor  snažnim glasovima i zanosnom  glazbom što je do kraja razgalilo brojnu publiku. Gledalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Koncert su počeli i završili  pjesmom O Fortuna, a nakon što  ih je publika ispratila  na nogama, dugim pljeskom  otpjevali su i ariju  "U boj" iz opere Nikola Šubić  Zrinski.

Jednako snažan doživljaj bio je to i za to pjevačko društvo što je na kraju koncerta priznao i njegov predsjednik Krešimir Grubić kazavši:i "Osjećamo da će nam srce iskočiti svake sekunde. Ovu večer nitko od ovih 70 ljudi ovdje na pozornici nikada neće zaboraviti". Zahvalio je svima koji su podržali  održavanje tog koncerta kojim je obilježeno 115. obljetnica Kola pa tako i ministrici kulture Andrei Violić Zlatar koja je bila u publici.

"Da je netko prije dvije godine kazao da će Kolo na obnovljenoj tvrđavi izvesti Carminu Buranu  ne bi se niti nasmijali jer bismo svi mislili da je to samo neostvariv san, a večeras smo to doživjeli", istaknuo je Grubić. Posebno se zahvalio Simfonijskom orkestru OS  što su pristali na suradnju s Kolom i njihovom dirigentu Miroslavu Vukojevcu Duganu koji je od večeras  proglašen prijateljem Šibenika, a na poklon je dobio šibensku kapu koju je, iako Zagorac, s ponosom stavio na glavu.

I vremenske prilike, pa valjda i sveti Mihovil, bili su na strani Kola. Na početku koncerta počela je sipiti kiša, neki su u publici već otvorili kišobrane, ali vrlo brzo kiša je prestala da bi nakon koncerta počela ponovno padati.

 

Ova je godina  u kojoj obilježavaju 115 godišnjicu osnutka za Kolo bila godina pjesme i zabave, a kako su i sami kazali, izvedba Carmine Burane na obnovljenoj tvrđavi svetog Mihovila vrhunac je proslave i najljepši mogući poklon Šibeniku povodom velikog jubileja.

 

Iz kategorije: Vijesti