Datum objave: 11. Lipanj 2014

Ostvaruje li se još jedan san - brodske linije paralelne s obalom već od ovog ljeta

Diana Ferić
Diana Ferić

Tri nove brodske linije koje su, što je posebna novost, „paralelne s obalom“ bit će uvedene u srpnju i kolovozu na šibenskom području kao dio Intermodalnog pilot projekta te javne bicikle koje će se moći unajmiti na četiri lokacije u gradu i to na plaži Banj, na mulu Krke te u Dalmareu i Solarisu, najavljeno je na današnjem prvom javnom predstavljanju Nacrta intermodalnog prometa u Šibeniku .

Riječ je o brodskim linijama Vodice – Prvić Luka – Zlarin- Solaris – Krapnja s mogućim pristajanjem na Brodarici, potom liniji Šibenik – Uvala Škar – Jadrija Zlarin i natrag te liniji Šibenik – Skradin – NP Krka za koje su potrebu iskazali anketirani građani i turisti u anketi koju je na uzorku od 1629 ispitanika proveo Ured za gospodarstvo Grada Šibenika koji radi na tom projektu ,kako je kazao Krešimir Kovač prezentirajući taj pilot projekt .

Kada je riječ o korištenju bicikala za što je zanimanje pokazalo više od 50 posto ispitanika u „prometu“ će biti 38 bicikala i 2 poluelektrična bicikla koji su primjereniji konfiguraciji terena u Šibeniku.

Natječaj za brodske linije bit će raspisan do kraja ovog mjeseca, a za taj pilot projekt su osigurana sredstva tako da brodari neće snositi sav rizik.

Konačni cilj je, kako je slikovito danas kazala Ivana Bujas Rupić , omogućiti građanima da ujutro uzmu laptop i otplove do Žirja, na povratku stanu na kavu u Zlarin i potom nastave raditi u svom uredu u Šibeniku odnosno na brodovi za Žirje, kako je naglasila, voze jednako kao i autobusi na Meterize.

„Možda to u ovom trenutku zvuči idealistički, ali to je naš cilj i nećemo od njega odustati „, kazala je Ivana Rupić Bujas predstavljajući cijeli Nacrt intermodalnog prijevoza u Šibeniku. Smisao je omogućiti građanima Šibenika i turistima da korištenjem različitih oblika javnog prijevoza postanu mobilni. Taj nacrt obuhvaća nove brodske linije, javne bicikle, nove autobuse, eskalator i žičare. Temelji se na anketama i istraživanjima koje su pokazale da građani i turisti vrlo slabo koriste javni prijevoz u Šibeniku te da se većima i dalje služi osobnim automobilima.

Pilot projekt s kojim se kreće od srpnja, smatra ona, pokazat će jesu li građani u toj reprezentativnoj anketi bili iskreni, a Nacrt modalnog prijevoza koji se predlaže mogao bi postati i pilot projektom za cijelu Hrvatsku s obzirom na zahtjevnost šibenskog područja koje ima i otoke i zagoru i veliku površinu te je vrlo zahtjevno za intermodalni promet.

Iz kategorije: Vijesti