Datum objave: 10. Lipanj 2014

Muke po prometu: Jesu li u Šibeniku bitniji pješaci ili limeni ljubimci?

Nina Medić
Nina Medić

Dolaskom još jedne turističke sezone osim priliva turista koji će gradu donijeti višestruku korist u Šibeniku se standardno povećava i prometni kaos; gužve u prometu, nedostatak parkirnih mjesta, otežano kretanje pješaka itd.

I dok s jedne strane vlasnici automobila muku muče s pronalaskom parkirnih mjesta,  s druge strane su zbog prometnog kaosa ugroženi pješaci. Pojedine ulice u Šibeniku jednostavnu su neprilagođene prometovanju i parkiranju automobila, dok parkirnih mjesta fali uvijek, pogotovo u sezoni.

„Pješaci su u Šibeniku na prvom mjestu. Njihova sigurnost je ispred sigurnosti limenih ljubimaca“, kazao je jasno na prošlotjednoj sjednici Gradskoj vijeća Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. No neki od vijećnika ne slažu se baš s tom krilaticom.

Nakon što su u Crnici u Ulici Stipe Ninića i Kornatskoj Ulici postavljeni stupići da se normalizira stanje i omogući prohodnost ulice, neki od stanovnika Crnice, brzo su počeli negodovati. Stupići su postavljeni nakon hodajućeg kolegija održanog u Crnici na inicijativu članova Mjesnog odbora Crnice i Njivica. Tako se vijećnik Draško Lambaša požalio da nakon postavljenih stupića više nema gdje parkirati te da je kvart sada zakinut za parkirna mjesta.

Isti problem postoji na još bezbroj mjesta u Šibeniku, kao što se vidi na našim fotografijama. U Ulici Mihe Klaića i Ulici Jerka Machieda, kada se od Gimnazije skrene desno prema Poliklinici, također su postavljeni stupići, međutim vlasnici automobila snalaze se na razne načine, pa su neki stupići čak maknuti ili svinuti kako bi se napravilo mjesta. Isti je problem i u Ulici Nikole Tesle.

Gradonačelnik Burić najavio je nastavak 'čišćenja' automobila tamo gdje smetaju, a to će se učiniti postavljanjem stupića i nogostupa. „Usprkos našem nastojanju da se uspostavi komunalni red, ljudi često nisu spremni surađivati. Tako kada treba ustupiti dio svog posjeda da se napravi mjesta, ne žele popustiti ni centimetar. Zato jednostavno moramo početi rušiti da bi grad mogli urbanizirati“, poručio je Burić na zadnjem Gradskom vijeću.

Iz kategorije: Vijesti