Datum objave: 04. Lipanj 2014

Šibenčani zainteresirani učiti o novim mogućnostima primjene masline

Nina Medić
Nina Medić

Solidan interes Šibenčana pobudila je današnja radionica „ Maslina i njeni proizvodi – nove mogućnosti na otvorenom europskom tržištu“ koja se održava na šibenskom Veleučilištu u sklopu projekta Europske unija IPA3 „Jadranska infrastruktura za transfer tehnologija - TTAdria “.

„Veleučilište u Šibeniku i Veleučilište Marko Marulić u Kninu danas organiziraju radionicu na kojoj će naši gosti predavači podijeliti njihova znanja, iskustva i dostignuća na području maslinarstva te otkriti kako najbolje planirati maslinu na europsko tržište. Osim toga imati ćemo priliku degustirati kruh od maslina, čaj od maslina te rakiju od maslina, samo neki od primjera šire primjene te dragocjene biljke. Vjerujem kako će radionica svim prisutnima biti vrlo korisna“, kazala je Anita Grubišić, vršiteljica dužnosti dekana Veleučilišta u Šibeniku.

Cilj radionice je upoznati maslinare i poduzetnike s novim znanstvenim i stručnim dostignućima na tom polju, kao i s mogućnostima zaštite te plemenite biljke. Isto tako u sklopu radionice održavaju se i prezentacije na kojima će se sudionike upoznati s izvorima financiranja istraživanja za razvoj novih proizvoda od masline, te će ih se upoznati s mogućnostima koje na tom polju nudi Europska poduzetnička mreža.

Jedan od prezentatora je Božo Vukušić, koji je student na Veleučilištu Marka Marulića u Kninu, ali i poduzetnik. Naime obitelj Vukušić u sklopu svoje firme 'Jurin dvor' bavi se ekološkom proizvodnjom maslinovog ulja i drugih proizvoda od maslina. „Proizvodimo masline punjene ljutikom te čaj od lista masline, a promičemo i kulturni turizam Općine Šestanovac u Splitsko – dalmatinskoj županiji. Na radionicu sam došao prezentirati čaj od masline te svojim primjerom potaknuti druge maslinare da prošire svoju proizvodnju, ali i naučiti nešto novo od drugih iskusnih maslinara“, kazao je Božo Vukušić.

Projekt "Jadranska mreža za transfer tehnologije - TTAdria" , ukupne vrijednosti  900.000 eura počeo se provoditi početkom travnja 2013. godine kada je Sveučilište u Splitu, kao vodeći partner, potpisalo je ugovor i postalo nositelj projekta.  Projekt okuplja 16 partnerskih institucija iz regije, a svrha mu je osnažiti suradnju sveučilišta, instituta i gospodarstva u jadranskom dijelu Hrvatske te povećati broj i konkurentnost malih i srednjih tvrtki u regiji.

Radionica je počela jutros u 10 sati u dvorani A šibenskog Veleučilišta i traje do 14 sati, a svoja znanja i iskustva u maslinarstvo prisutnima će približiti predavači: Petar Gardijan, Mladenka Šarolić, Davor Antica i Damir Buntić, Nikolina Gaćina, Željko Prgomet, Ivana Čuljak, Božo Vukušić i Boško Ljubenkov.

Iz kategorije: Vijesti