Datum objave: 31. Svibanj 2014

Nacionalni park Krka potvrdio bijelu zastavu, GUWAA dobio najmlađeg ambasadora- sina glumice Doris Pinčić

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što su posebno obučeni ronioci jutros od 8 sati pregledali dno Krke ispod Skradinskog buka i ustanovili da je potpuno čisto ravnatelj JU Nacionalni park Krka Tonči Restović i predsjednik GUWAA asocijacije Kristijan Curavić potpisali su Ugovor za narednih godinu dana po kojem ta nacionalni park nastavlja nositi bijelu zastavu kao simbol da je voda u njemu potpuno čista. Ta je zastava u NP Krka zavijorila lani i  to je bio prvi nacionalni park u Hrvatskoj koji u je dobio. "Bijela zastava se ne može kupiti nego samo zaslužiti apsolutnom čistoćom vode", naglasio je Kristijan Curavić, pokretač tog projekta koji je prisutan u cijelom svijetu, a podupiru ga brojne države, Fond princa Alberta od Monaka, te mnoge poznate osobe poput Bianke Jagger, Angeline Jolie, Pred Pitta i ostalih. Na današnjoj svečanosti bili su Henrik Offstada, veleposlanik Norveške u Republici Hrvatskoj koja je partner u tom projektu, Asif Sahot, predstavnika WhiteFlag Norway i Princ Albert II Fondacije te Cemil Guzela, predstavnik Turske u kojoj će, kako je najavio uskoro zavijoriti bijela zastava istaknuo kako je  Bijela zastava projekt koji najbolje potvrđuje slogan "misli globalno, radi lokalno. Kazao je kako bi najradije Kristijana Curavića vidio nezaposlenog što bi značili da se svi krajnje odgovorno ponašamo prema okolišu i prirodi, a situacija još nije takva.

Tonči Restović je istaknuo kako u je posebna čast što je NP Krka prvi nacionalni park u Hrvatskoj s bijelom zastavom i što time potiče i druge da brinu o čistoći i kvaliteti vode. Bijela zastava je i velika obveza za sve nas da brinemo o  ekologiji, kazao je Restović.

 

Program je vodila glumica Doris Pinčić Rogoznica koja je danas dobila titulu nove ambasadorice GUWAA što je do sada bio Oliver Dragojević. Ona je tu titulu prepustila svom tro i pol godišnje sinu Donatu koji  se u tatinom naručju pratio svečanost. Curavić je najavio i da će NP Krka uskoro dobiti svog ambasadora.

 

Nacionalnom parku „Krka“ dodijeljena je Bijela zastava 15. studenoga 2013. Kao simbol čistoće voda: rijeka, jezera, mora i oceana, Bijela zastava motiv je svakome tko brine o očuvanju okoliša. U skladu s nastojanjem da se poboljša trenutno stanje globalnog problema vodenih površina, ona usmjerava pažnju na podizanje svijesti o važnosti zaštite vodnih resursa, okoliša i živih organizama. Kriteriji za dodjelu Bijele zastave  jesu: podmorje očišćeno od krutog otpada, održavanje obale u cilju sprječavanja onečišćenja i zagađenja, redoviti monitoring i održavanje i zaštita prirodnih podvodnih staništa.

 

Inicijativu za bijelu zastavu pokrenula je udruga GUWAA koju je osnovao Kristijan Curavić vlasnik svjetskog rekorda u ronjenju na dah. Sva prikupljena sredstva koriste se za sustavno čišćenje podmorja, rijeka i jezera i za edukaciju mladih naraštaja.

 

Iz kategorije: Vijesti