Datum objave: 29. Svibanj 2014

Ima li šanse za obnovu Maraštine,nekadašnjeg šibenskog vinskog brenda?

Diana Ferić
Diana Ferić

Inicijativa za obnovu proizvodnje najstarijeg i  nekada najjačeg šibenskog vinskog brenda - desertnog vina Maraština  koja  je bila nezaobilazna na stolovima europskih plemića i kraljeva u 18. I 19. stoljeću , a u prvoj polovici 20. stoljeća  jedno od najcjenjenijih   vina upućena je s današnjeg  predavanja pod nazivom „Prešućena povijest šibenskog vinarstva i  zaboravljeni šibenski vinski brendovi“ koje  je, u sklopu programa Prvog međunarodnog simpozija o mediteranskoj prehrani „Okusi Mediteran“ održao Sranko Ferić, urednih časopisa Šibenik tim.

Stanko  Ferić je je predočio i dokumentaciju  da je Maraština imala potvrdu stručnjaka da je ljekovita i davala se  čak  djeci za jačanje i dobro zdravlje.

Do sada je, kako je istaknuto, uglavnom bila proučavana i isticana šibenska težačka povijest no Šibenik je  cijelo stoljeće imao  petnaestak uspješnih i bogatih obitelji koji su bili vrsni vinari i  prodavali svoja vina u  vinotekama širom  Europe s etiketama. U svom predavanju najviše je govorio o obitelji Tambaća i Škarica jer je uspio prikupiti dokumnetaciju  koju su sačuvali njihvi potomci, a sliejdi izučavanje obitelji Zorić, Matiazzi, Bedrica i ostalih. O njima se do sada nije pisalo jer su, nakon Drugog svjetskog rata, bili nepoćudni kao kulaci, a sva im je imovina uglavnom bila nacionalizirana.

Na predavanju su bili i potomci obitelji Škarica koji su ustupili svu svoju dokumentaciju  za proučavanje šibenske vinarske prošlosti.

Ingrid Badurina, organizatorica simpozija „Okusi Mediteran“ bila je iznenađena  tim  spoznajama o do sada  prešućivanoj povijesti šibenskog vinarstva i šibenskim vinskim brendovima te je istaknula kako je upravo cilj tog simpozija i popratnog programa da afirmira i promiče  baštinu  i autohtone  proizvode u Hrvatskoj koja je dio Mediterana.

Službeni dio simpozija na kojem sudjeluju  eminetni stručnjaci  iz Europe koji se bave mediteranskom prehranom počinje sutra u Solarisu i gtrajat će dva dana, a u  središtu Šibenika će se događati  popratni programi. Tako će sutra gotovo cijeli dan biti organizirana Mediteranska tržnica na  Trgu četiri bunara, uvečer će u resorani Krešimir biti održan  Vinski festival pod zvijezadama, a u Samostanskom vrtu svetog lovre nastavlja se cooking show.

Iz kategorije: Vijesti