Datum objave: 27. Svibanj 2014

Priča s otoka Prvića tema britanskog dokumentarca o Europskoj uniji

Nina Medić
Nina Medić

Ekipa britanske produkcijske kuće 'Springshot production' ovih dana boravi u Prvić Luci gdje snimaju dokumentarni film koji se bavi temom Europske unije u očima 'običnih ljudi'. Film na kreativan način želi prikazati njihova mišljenja, nade, razočaranja i općenito stav u europskoj zajednici.

Dokumentarac će obuhvatiti pet europskih priča iz pet različitih zemalja, Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Švedske i Hrvatske, a hrvatsku priču ispričat će Filip Horvat, vlasnik hotela Maestral u Prvić Luci te bivši ratni fotoreporter.

Zašto je Britancima upravo njegova priča bila zanimljiva i kako se uklapa u europske okvire pojasnila je Annalisa Piras, redateljica filma.

„Budući da u filmu želimo prikazati Europsku uniju kroz internacionalnu perspektivu, jer upravo je različitost, koju prikazujemo kroz ljudske priče, jedna od njezinih glavnih karakteristika te ne postoji jedna unificirana slika Europe.

Hrvatska nam je zanimljiva jer je zadnja članica koja je pristupila  Europskoj uniji, a ujedno je i zadnja od članica koja je iskusila rat na svom teritoriju. Upravo Filip Horvat svjedočio je tom ratu kroz svoj fotoobjektiv s kojim je obišao i upoznao dobar dio Europe, dok sada na Europu i Europsku uniju gleda kroz sasvim drugu perspektivu - onu ugostitelja i to na malom, ali vrlo zanimljivom otoku“, objasnila je redateljica.

Istražujući priču Filip Horvata te istovremeno istražujući otok Prvić, Annalisa Piras i njezina ekipa naišla je na još pregršt zanimljivih priča pa tako i onu o svjetski poznatom izumitelju s Prvića, Faustu Vrančiću. „Čitajući i slušajući o Vrančiću, zaključili smo da je njegova priča vrlo europska te da je on sam bio iznimna ličnost“, ispričala je Piras.

'Springshot production' ekipa na Prviću snima do srijede te će osim glavne priče, one Filip Horvata, pokušati obuhvatiti i kamerom ovjekovječiti cjelokupnu atmosferu otoka te način života, razmišljanja i priče njegovih stanovnika.

Otok Prvić potpuno je oduševio Britance, kojima je snimanje na Prviću, nakon velikih europskih gradova, došlo kao odmor. „Otok je prekrasan, a iako radimo po cijele dane ovdje ne možemo biti pod stresom jer ovdje užurbani način života jednostavno ne postoji“, pričaju nam oduševljeno. Osim mirnoće i ljepote otoka, posebno im se sviđa mediteranska hrana i piće. „Probali smo lokalno vino te pelinkovac i možemo samo reći: Može!“

Iz kategorije: Vijesti