Datum objave: 24. Svibanj 2014

Dječji vrtić "Žižula" pretvorio projekt "Jezici svijeta" u zabavu i edukacija za djecu i roditelje

Diana Ferić
Diana Ferić

Obogaćeni projekt „Jezici svijeta“, koji provode ove nastavne godine, Dječji vrtić „Žižula“ predstavio je danas na već tradicionalnom obilježavanja Dana tog vrtića koje je održanu u Skradinu. Oni koji su učili u radionicama ovog puta bili su roditelji, a voditelji radionica bili su isto tako roditelji koji su porijeklom iz drugih država o kojima su pričali na svom materinjem jeziku uz prevođenje teta iz vrtića. Upoznavanju običajima, kulturom Kine, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Brazila i Rusije bile su posvećene i natjecateljske igre u kojima su sudjelovali i roditelji i djeca što je cijelom događanju dalo dodatnu napetost i atraktivnost. Dojmljive su bile i makete simbola tih država do Eiffelovog tornja, Big Bena, Babuške i tako redom koje su izradila djeca uz pomoć odgajatelja.

Roditelji s kojima smo razgovarali kazali su nam da je to bilo, prema njihovom mišljenju, do sada najuspješnije i najsadržajnije druženje polaznika dječjih vrtića „Žižula“, njihovih roditelja i teta jer su puno toga naučili, a istodobno su i uživali i zabavili se. Na kraju su svi sudionici otpjevali himnu vrtića „Žižula“ i otplesali rolu na pjesmu „Happy“.

Projekt „ Jezici svijeta“ provele su su odgajateljice u „Žižuli“ Jelena Ban i Ivani Mrčela potaknute činjenicom da je su u njihovoj vrtićkoj skupini djeca koja pripadaju čak sedam nacija - osim iz Hrvatske, jedan ili oboje roditelja roditelja dolaze iz još šest država – Kine, Slovenije, Italije, Njemačke, Francuske i Švedske ili su u tim zemljama dugo živjeli. U sklopu tog projekta osmislile su niz edukativnih aktivnosti kroz koje su djeca učila o zemljama, a značajnu ulogu odigrali su i roditelji koji iz njih potječu koji su djeci održali predavanja.

Osim na engleskom, djeca sada znaju po jednu pjesmicu ili brojalicu na 8 jezika, a neki uče i pisati kineska slova te neke osnovne riječi na drugim jezicima. Informacije o državama i jezicima svijeta usvajaju pomoću niza edukativnih pomagala većinu kojih su izradili sami sa svojim tetama kao što su puzzle, zastavice, kartice za prepoznavanje i slično. Kroz igru uče postaviti na pravo mjesto na karti svijeta pripadnike različitih naroda i rasa, životinje u podneblja u kojima žive te poznate sportaše. Budući da je riječ o integriranom programu, kako ističe direktorica vrtića Žižula Zorana Ivić, sve to je ukomponirano i u tjelesni odgoj. Tako djeca igraju školice na strunjači na kojoj su kućice određene države, preskaču prepreke sa zastava svih tih 10 država, trče oko globusa .... Kada pođu u školu njihove će glavice sasvim sigurno biti pune znanja iz geografije, a što je jednako važno, ako ne i važnije, uče se toleranciji i uvažavanju različitih naroda i njihovih kultura.

Program se nastavlja i bit će još jedna prezentacija na kraju nastavne godine.

Iz kategorije: Vijesti