Datum objave: 21. Svibanj 2014

Londonski rendžer na bioolimpijadi NP Krke: „Ljepote Krke sam morao podijeliti sa suprugom!“

Nina Medić
Nina Medić

Bioolimpijadom učenika šestih razreda osnovnih škola iz Knina i Skradina u Nacionalnom parku Krka danas je obilježen Svjetski dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

„Obuhvatili smo jednu školu s izvora a drugu s ušća rijeke Krke s ciljem edukacije najmlađih o važnosti zaštite prirode. Djeca se natječu u nekoliko disciplina, od potezanja konopa, nošenja vode do posebno osmišljenog oblika odbojke. Također, djeca obilaze staze gdje se educiraju o samom nacionalnom parku i njegovim bogatstvima sve s namjerom edukacije o očuvanju tog bogatstva. Svjetski dan bioraznolikosti je vrlo važan za jedan nacionalni park, pa tako i naš u kojem ima preko 1200 zaštićenih vrsta. Smatram da se svijest ljudi o zaštiti prirode povećava iz godine u godinu, a NP krka s upravo s ovakvim programima pridonosi tome“, kazao je Tonči Restović, ravnatelj Javne ustanove Nacionalnog parka Krka.

Prekrasan sunčan dan na slapovima Krke ,osim što je posebno razveselio  osnovnoškolce koji su oduševljeni što danas imaju svojevrsnu nastavu na otvorenom, snažan dojam je ostavio na posebnog gosta NP Krke, Rogera Cola, člana predsjedništva IRF-a (International Ranger Federation), doktora primijenjene biologije i nekadašnjeg  ravnatelja regionalnog parka „Lee Valley“ u Londonu.

Cole prvi je puta posjetio Hrvatsku za vrijeme svoj medenog mjeseca prije 45 godina. „Tada smo posjetili Pulu, Rijeku, Opatiju, Dubrovnik i Split. U to vrijeme bilo je poprilično teško putovati, puno teže nego danas. Ipak Hrvatska nam se toliko svidjela da sam obećao ženi da ću je nakon 50 godina braka ponovno dovesti u Hrvatsku. Ipak, nije prošlo 50 nego 45 godina, malo smo uranili ali prekrasno je opet biti tu.“

Nacionalni park Krka Cole je već posjetio prošle godine, kada je prisustvovao sastanku čuvara parkova u Trogiru,  te je njime ostao toliko oduševljen da je ovaj puta morao povesti i suprugu. „Tada sam pomislio da je to dobra prilika da posjetim slapove Krke o čijim ljepotama sam toliko slušao. Kada sam vidio koliko je zapravo tu lijepo, kako su me lijepo dočekali i kako se parkom dobro upravlja, poželio sam se vratiti sa suprugom kojoj sam ionako obećao da ćemo se vratiti i podijeliti ljepote Krke s njom“, priča nam taj simpatični londonski rendžer.

Oduševljen je i bioolimpijadom kao izvrsnim primjerom da se djeci na zabavan način približi značenje bioraznolikosti i zaštite prirode. „Smatram da je od neizmjerne važnosti obrazovati djecu od najranije dobi o raznolikom svijetu koji ih okružuje. Radionice koje se danas održavaju na spolovima Krke, a koje su djeci u isti vrijeme zabavne i edukativne, jedan je od najboljih načina da se osigura budućnost budućih naraštaja. Kao čuvar parka, siguran sam da će prenošenje te poruke mladim ljudima pobuditi strast za očuvanjem prirodnih bogatstava koja su krucijalna za opstanak planeta.

Iz kategorije: Vijesti