Datum objave: 20. Svibanj 2014

Okrugli stol: Radi li se dovoljno na razvijanju socijalnog poduzetništva u Šibeniku?

Nina Medić
Nina Medić

Trogodišnji program 'Širenje programa zapošljavanja uz podršku i razvoj socijalnog poduzetništva' kojeg je na području Šibensko-kninske županije provodio Centar za socijalnu inkluziju Šibenik u suradnji s Gradom Šibenikom, Područnim uredom HZZ-a Šibenik i centrom za socijalnu skrb Šibenik, dajući šansu za zaposlenje teško zapošljiivim osobama, razvio je jezgru socijalnog poduzetništva iz kojeg su se razvile mnoge gospodarske djelatnosti.

Zahvaljujući programu i poduzetnicima i firmama kao dm, Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, knjižara Matica, Foto Spektar, Komunalno poduzeće Knin, Udruga invalida sv. Bartolomej Knin te Udruga  za terapijsko jahanje Grabarije, koji su prepoznali njegovu važnost 20ak korisnika zaposleno je u redovnim radnim uvjetima putem ugovora o radnoj aktivnosti.

Još 26 osoba stalno je ili povremeno angažirano i uz podršku radnih asistenata izrađuje uporabne i dekorativne predmete uz podršku Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice grada Šibenika, TZ-a Šibensko-kninske županije, Gradskih vrtića Šibenik i Terranea.

Također, kroz program su razvijeni timovi za čišćenje, koji je sastavljen od tri korisnice te mobilnog tima za dostavu ručka vanjskim korisnicima Cvjetnog doma, sastavljenog od devet korisnika.

Za osobe s intelektualnim teškoćama organizirana su i individualna savjetovanja s koordinatorom-psihologom te komunikacijske radionice poučavanja socijalnih i komunikacijskih vještina za traženje i očuvanje radnog mjesta.

Rezultati programa predstavljeni su danas u gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić tijekom okruglog stola pod nazivom 'Socijalno poduzetništvo kao prilika za socijalno uključivanje i zapošljavanje teško zapošljivih osoba', kojem su prisustvovali i svoja mišljenja o razvijenosti socijalnog poduzetništva u Šibeniku dali; Gordana Čorić, zamjenica voditelje studija Ekonomija poduzetništva i viša predavačica poduzetništva i poslovne etike na zagrebačkom Veleučilištu VERN, Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika te Marijana Janković, voditeljica radnih aktivnosti na otvorenom tržištu rada.

Opći zaključak je da je program polučio uspjeh ali kako je priča o socijalnom poduzetništvu u Šibeniku još uvijek nedovoljno razvijena te još uvijek postoje predrasude kada je riječ o socijalnom poduzetništvu. U prilog tome govori i činjenica da se u program 'Širenje programa zapošljavanja uz podršku i razvoj socijalnog poduzetništva' uključila samo nekolicina poduzetnika i poslodavaca, a kontaktirano je njih preko 30.

 

 

Iz kategorije: Vijesti