Datum objave: 17. Svibanj 2014

Kandidati Kukuriku koalicije obećali bolju EU za sve građane

Diana Ferić
Diana Ferić

Svih 10 kandidata koalicije SDP-HNS-LS- HSU na izborima za EU, među kojima i Šibenčanin Tonino Picula, predstavili su se danas predizbornom skupu koji je održan ispred Krešimirovog doma u Šibeniku, a građanima su se obratili Neven Minica, prvi na listi, Tonino Picula koji je na ovim izborima pao na šesto mjesto na listi i Branko Grčić, potpredsjednik hrvatske vlade.
Grčić je ju svom govoru naglasak stavio na opravdanje Vlade da radi dobro i poduzima nepopularne mjere zbog kojih i ne može imati popularnost, a spočitnuo je oporbi da nema odgovornost pa da joj je lako „ na floskulama graditi popularnost“. Ponovio je optimistične podatke o povećanju izvoza, industrijske proizvodnje i potrošnje građana u posljednjem kvartalu, a osvrnuo s ei na kritike oporbe kako nisu stvorili uvjete za povlačenje novca iz Eu: „Samo u Šibeniku ostvarena su četiri velika projekta sredstvima Eu i još puno malih, a oni nama kažu da ne znamo donijeti novac iz Europe“, kazao je Grčić. Spomenuo je i kako od oporbe nije fair da, po sistemu što gore to nama bolje, govore u hodnicima Eu parlamenta protiv Hrvatske i aktualne vlade. Pozvao je građane da izađu na izbore za EU parlament kazavši da će ti zastupnici biti spona između Vlade u EU te da su ti izbori jednako važni kao i bilo koji drugi izbori u Hrvatskoj.
Neven Mimica je također govorio o tomu kako građanima ni u kom slučaju ne bi trebalo biti svejedno tko ih zastupa u EU parlamentu te je ukazao da u njemu postoje dvije potpuno različite opcije – konzervativna s pučkim strankama desnog centra koja štiti financijski kapital i ne želi napredak i napredna kojoj je cilj novac EU usmjeriti za smanjenje nezaposlenosti i povećanje životnog standarda zaključivši da je za njih EU biti dobra jedino kada svi u njoj pronađu posao i kada ne bude nezaposlenosti.
Tonino Picula je posjetio da je prije godinu dana u Šibeniku održan sličan predizborni skup kada su su kandidati obećavali što će napraviti u Eu parlamentu, a dana imaju iskustvo od godinu dana i može se ocijeniti što su napravili. Govorio je dugo o 100. obljetnici izbijanja prvog svjetskog rata koju ove godine obilježavamo i tadašnjoj nemoći Europe da ga spriječi, a sve u svjetlu današnje situacije i moći EU da se nametne kao faktor stabilnosti i razvoja. Osvrnuo s ei da proces reindustrijalizacije koju je nužno provesti, vidjevši u tomu i interes Šibenika koji je nekada bio okružen s dvije jake tvornice: „ ne govorim o tomu da bi takva industrija trebala biti obnovljena, ali moderna industrija je dana i u Europi pokretač pa tako 80 posto novca koji se ulaže u istraživanje ide za industriju“, podsjetio je Picula.

Iz kategorije: Vijesti