Datum objave: 16. Svibanj 2014

Neven Spahija sačuvao arheološke ostatke na svom posjedu i financirao njihovo konzerviranje

Diana Ferić
Diana Ferić

Godinu dana nakon što su tijekom sadnje maslina na privatnom posjedu međunarodnog košarkaškog trenera Nevena Spahije u Danilu, nedaleko od crkve sv. Danijela i znamenitog arheološkog lokaliteta Stari šematorij pronađeni ostaci antičkih urni, nadgrobnih spomenika i kapitela stupova, danas je to istraženo nalazište otvoreno, uvršteno u danilsku arheološku kartu i obilježeno edukativno - informativnim panoom.

Lokalitet je otvorio Toni Brajković kustos antičke zbirke Muzeja Grada Šibenika. Naglasio je da je Neven Spahija jedan od rijetkih građana koji su Muzeju odmah javili da su na svom zemljištu otkrili arheološke nalaze, ali i jedini koji je sam financirao arheološka istraživanja i konzervaciju lokaliteta.
„U ime Muzeja Grada Šibenika, kazao je Toni Brajković, želim još jednom zahvaliti Nevenu Spahiji što je imao sluha za baštinu, njeno istraživanje i zaštitu.“
Arheološko nalazište na posjedu Nevena Spahije važan je doprinos kompleksnim istraživanjima golemog prostora antičkog grada Ridera koji je na prostoru današnjeg sela Danila, doživljavao procvat krajem 1. stoljeća, dakle prije oko dvije tisuće godina. Stručnjaci još uvijek ne znaju kada je točno nastao taj municipij, ali je nepobitno da je svoj vrhunac doživljavao nakon što ilirsku plemensku zajednicu Ridita koja je obitavala na tim prostorima pokorili Rimljani i nametnuli im svoju vlast

Važno je napomenuti da se u neposrednoj blizini nalazi i svjetski poznato nalazište na kojem su arheolozi prije pedesetak godina otkrili do tada nepoznatu pretpovijesnu kulturu koja je zbog toga prozvana Danilskom kulturom, a njene tajne ni do danas nisu do kraja odgonetnute.

Iz kategorije: Vijesti