Datum objave: 14. Svibanj 2014

Pogledajte odakle će kretati žičare u Šibeniku - izrađen idejni projekt

Diana Ferić
Diana Ferić

Izgradnja alternativnog , zračnog prijevoza žičarama u Šibeniku dobila je i konkretne obrise. Tvrtka Marina projekt , tvrtka poznatog arhitekte Nikole Bašića, izradila je idejno rješenje pod nazivom „ Šibenski sustav alternativnog javnog prometa“ u kojem su konkretizirali taj sustav i posebno razradili njegovu prvu fazu - izgradnju elevatora od obale do tvrđave svetog Mihovila unutar dvojnih bedema s sasvim dodatnih sadržajima koje će ta tvrđava dobiti, kako nam je danas predočio šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić. U njemu su određene polazne toče „zračnih ruta“ koje bi trebale prometovati Šibenikom. To su Crnica, pokraj plaže Banj, gat Vrulje na kojem pristaju cruiseri i drugi brodovi i Šubićevac i dalje bi se račvale od jedne do druge tvrđave, kao što su organizirane žičare na skijalištima.
„ Uređenje pozornice na tvrđavi svetog Mihovila i projekt uređenja turističkih sadržaja na tvrđavi Barone koji će krenuti, kako sada stvari stoje, ujesen ove godine, poticaj su za ostvarenje tog alternativnog puta, zračnog tramvaja, u Šibeniku.Smisao nije samo te tvrđave turistima dostupnijima nego i napraviti nešto atraktivno svojstveno Šibeniku što je u skladu s njegovim vrijednostima u koje spadaju naše tvrđave. Te žičare nisu samo u funkciji turista nego i Šibenčana, da lako dođu do određenih točaka u gradu, da se naše četvrti lakše povežu“, ističe gradonačelnik Burić.
Nikola Bašić već godinama nudi ideju izgradnje žičara u Šibeniku, a aktualna gradska vlast je u tome prepoznala dobar način valorizacije šibenskih komparativnih prednosti i žele njezino oživotvorenje. No nisu u tome apstraktni već vide veliku šansu za aplikaciju za dobivanje novca iz Europskih fondova. „ Mi u ovom slučaju ispunjavamo nekoliko kriterija i možemo aplicirati na nekoliko natječaja – za rješavanje prometnih problema i izgradnju prometne infrastrukture, zaštitu povijesnog naslijeđa i revitalizaciju povijesne jezgre“, ističe dr Burić povezujući to u cjelovito priču o razvoju Šibenika kao turističke destinacije u koju se kao puzlle uklapaju razvoj raspršenog hotela i boutique hotela koji se uređuju u Šibeniku kao smještajnih kapaciteta. U ređenje multifunkcionalne dvorane u kinu Odeon kao mjesta za održavanje kongresa i simpozija što od Šibenika stvara kongresni centar,. uređenje prstena parkirališta oko povijesne jezgre koji su uvjet za razvoj tih smještajnih kapaciteta i svega ostalog.
U idejnom rješenju „Šibenski sustav alternativnog javnog prometa“ posebno su razrađeni elevator u dvojnim bedemima i svi sadržaji za revitalizaciju tvrđave svetog Mihovila u kojima su, uz ostalo, i troetažni restoran, parkiralište , izložbeni prostori i niz drugih sadržaja , a njihovo uređenje, zajedno s eskalatoromk, stajalo bi oko 4 milijuna eura.

Iz kategorije: Vijesti