Datum objave: 13. Svibanj 2014

Program otvaranja tvrđave sv Mihovila:Josipa Lisac, Maksim Mrvica,sopranistice ...

Diana Ferić
Diana Ferić

Josipa Lisac  odjevena u Sunce, kao glavna zvijezda uz Maksima Mrvicu  tri hrvatske  sopranistice Valentinu Fijačko,  Mariju Kuhar Šoša I Helenu Lucić Šego, mladu kantautoricu Ninu Romić i  band Chui glavne su atrakcije svečanog otvaranja pozornice na tvrđavi svetog Mihovila koje će se dogoditi 7. lipnja  ove godine, a program je  objavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju Grada Šibenika na kojoj su uz redatelja svečanosti otvaranja Ivana Lea Lemu bili i šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić, voditelj projekta revitalizacije  tvrđave svetog Mihovila i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Matija Bumbak, ravnatelja Muzeja grada Šibenika Gojko Lambaša i voditeljica Odjela za upravljanje  fortifikacijskim objektima Gorana Barišić Bačelić. Gradonačelnik Burić je na početku kazao kako će i on na konferenciji prvi put čuti što sadržava program jer ima puno povjerenje u ljude koji su na tome radili.

" Istražujući Svetog Mihovila došao sam do informacije dfa je on bio i zaštitnik apokalipične Žene  odjevene u Sunce pa će tako bii odjevena i Josipa.Program je most između prošlosti i tradicije te sadašnjost  i modernog umjetničkog izraza ,a temelji se  na glazbi. Naše tri proslavljene sopranistice su bile oduševljene kada smo ih pozvali,a izvest će i klasično  i pop glazbu, a most između lokalnog  i globalnog bit će Maksim Mrvica . Crossover nastup Maksima Mrvice zvučno  će uređivati Derick Zieba, jedna od najboljih sistem inženjera zvuka velikih svjetskih događaja. Sudjelovat će i plesačice Plesnog centra Tala Larise Navojec. U programu će sudjelovati i svjetski poznati oblikovatelji vide iz Mađarske  tako da će cijela tvrđava postati platno za video painting", objasnio je svečanost otvaranja njezin redatelj Ivan Leo Lemo naglasivši da je ipak glavni lik sama tvrđava sa svojim pogledom na otoke i šibenski zaljev". Voditelji programa bit će mladi šibenski glumci Franka Klarić i Jakov Bilić tako da će vođenje imati i teatralne elemente. Ulaznica za svečanost otvaranje neće biti u prodaji već će vrijediti samo pozivnice,a građanima će ulaznice biti dostupne  različitim kanalima poput nagradnih igara u medijima

Šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić je istaknuo kako je tvrđava svetog Mihovila samo prva puzzla,a da slijedi uređenje tvrđave Barone, gradnja žičare do svetog Mihovila i ostalih žičara koje će povezati sve šibenske atrakcije. "Namjera nam je da Šibenik postane prepoznatljiv ne samo na Jadranu nego i na cijelom Mediteranu te da u njega turisti dolaze i izvan glavne sezone uživajući u posjetima našim atrakcijama i pijući i jedući u ostakljenim ugostiteljskim objektima", kazao je gradonačelnik Burić.

 

Gorana Barišić Bačelić  kazala je kako je raznovrstan i žanrovski  različit program svečanosti otvaranja  osmišljen kao ogledalo za koncepcijsko određenje događanja na tvrđavi svetog Mihovila tokom ljeta ,a najavila je nastup 2 Cellosa,  elektronskog  sastava  Thievery Corporation u sklopu "Terraneo Summer Break" koncerata, Ansambl narodnih plesova Lado, Arsen, Gabi i Matija Dedić, a prvi na redu  je šibensko pjevačko  društvo Kolo koje će s Orkestrom oružanih snaga  RH izvesti Carminu Buranu  povodom 115 godina svog rada.

" Namjera u kreiranju svečanosti otvaranja bila nam je pružiti posjetiteljima originalno i novo iskustvo i stvoriti izniman ambijent koji će pokazati svu posebnost ljetne pozornice i tvrđave sveti Mihovil. Ljetna pozornica ima 1077 mjesta, ali će na svečanosti otvaranja biti popunjeno  1066  u znak simbolike jer je upravo te godine uručena darovnica kralja Petra Krešimira IV u kojoj se prvi put spominje ime Šibenika"", objasnila je Barišić Bačelić istaknuvši i kako je vizija revitalizacije tvrđave  prepoznavanje važnosti spomeničke baštine i  pametno upravljanje njome kroz razvoj inovativnih projekata.

Matija Bumbak je podsjetio da je malo nedostajalo da propadne projekt gradnje pozornice na svetom Mihovilu koji se najvećim dijelom financira novcem EU te da se Šibenik  zbog toga izblamira . "Uspjeli smo ipak sve napraviti i pokazati da smo za to itekako sposobni pa smo danas u situaciji da nas zovu i potiču da se javimo na natječaje za sredstva iz EU jer znaju da ćemo to dobro napraviti"

Gojko Lambaša je istaknuo kako je iznimno  zadovoljan tim projektom te da je došlo vrijeme da  se taj objekt iz 15. stoljeća koji je imao važnu ulogu u obrani Šibenika prenamjeni, ali da  i dalje ostaje važnih kulturno povijenim spomenikom.

Program svečanosti otvaranja kao i program događanja na Tvrđavi tijekom ljeta  osmišljen je u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom "Artim produkcija".

 

Iz kategorije: Vijesti