Datum objave: 12. Svibanj 2014

Šibenčani na rezultatima istraživanja u Splitu učili o kulturnom turizmu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik bi se trebao usredotočiti na turiste koji nisu izričito zainteresiran za kulturu već za običaje i stil života jer se njih lako može zainteresirati za šibensku kulturnu ponudu , preporučila je prof.dr.sc. Inge Tomić Koludrović, jedna od predavačica na dvodnevno programu edukativnih predavanja i radionica koje se danas i sutra održavaju u Šibeniku s ciljem bolje valorizacije projekta revitalizacije tvrđave svetog Mihovila koji bi trebalo potaknuti poduzetničke projekte u povijesnoj jezgri. Teme radionica su kulturni turizam i razvoj inovativnih proizvoda s područja kulturnog turizma, utvrđivanje tematskih tura i ostalih inicijativa povezanih s tvrđavom sv. Mihovila.

Projekt revitalizacije svetog Mihovila predstavila je Gordana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje fortifikacijskim sustavima Muzeja grada Šibenika. Uz gradnju pozornice koja je pri kraju najavila je uređenje prostora ispod pozornice za različita događanja te za smještaj zbirke replika srednjovjekovnog oružja i odjeće. Kazala je kako je glavni cilj tog projekta pridonijeti održivom razviju Šibenika i poticanju poduzetničkih ideja.
Prof, Inge Tomić Koludrović govorila je dana so turisti kao građaninu, na žalost, na temelju istraživanja koja su njezin kolega i ona proveli u Splitu analizirajući strukturu, potrebe i zadovoljstva turista koji ciljano dolaze u Split. Iznijela je tezu, koja se kosi s našim uvjerenjima, da vrlo malo turista u Split dolazi zbog Dioklecijanove palače ili u Šibenik zbog Katedrale već više kako bi upoznali lokalnu sredinu i lokalne ritual. Zanimljivo je da turisti u Split dolaze na prvom mjestu zbog upoznavanja prirodnih ljepota, plaža, otoka i zaleđa, potom zbog relaksacije, a tek na trećem mjestu zbog povijesnih spomenika što spade u kulturni turizam. Na žalost, ti podaci, vjerojatno, nisu primjenjivi na turiste koji posjećuju Šibenik.
Tema današnjih predavanja radionica koje uz Inge Tomić Koludrović vodi Janja Song, konzultantica za poslovnu strategiju i predavačica na Sveučilištu Kingston u Londonu je KULTURNE RUTE ILI KAKO POTAKNUTI DUH ZAJEDNIŠTVA I INOVACIJE U TURIZMU, a za sutra je predviđen I okrugli stol o temi “Razvoj publike i turizam životnog stila: perspektive te nastavak radionica kulturnog i kreativnog poduzetništva: “Upravljanje za inovaciju”.
Sudionici programa su predstavnici različitih gradskih institucija koje su upućene na turizam, turistički vodiči I poduzetnici.

Iz kategorije: Vijesti