Datum objave: 10. Svibanj 2014

Predstavljen program 54. MDF- novost plesači iz Argentine i s Havaja

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji 54. Međunarodni dječji festival Šibenik neće imati posebnu predstavu otvaranja nego će biti otvoren plesnom predstavom „Pepeljuga“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, priopćeno je na današnjoj sjednici Festivalskog vijeća koje je potvrdilo konačni program ovogodišnjeg festivala. Maja Trlaja, v.d. ravnatelja HNK Šibenik i MDF –a objasnila je kako je bilo zamišljeno da Festival otvori šibenska predstava „Malo, veliko, kvrgavo drvce“ koja je nedavno premijerno izvedena, ali se naknadno utvrdilo da nije primjerena Ljetnoj pozornici . Vladimir Stojisavljević, pomoćnik ministrice kulture i član Vijeća upozorio  je kako razumije razloga zbog kojih ove godine Festival otvara već viđena predstava, ali  da bi ubuduće trebalo ciljano raditi otvaranje jer je to puno atraktivnije i za izravni televizijski prijenos, a, što je važnije, involvira djeci i cijeli grad u svečanost otvaranja i stvara drukčiju atmosferu.

 Stojsavljević je, inače, u nekoliko navrata danas svojim istupima upozorio kako bi se MDF trebalo pristupi na nov način i kada je riječ o financijskom poslovanje te nastojati da se ostvari što više prihoda i pomoću njih pokriti barem dio troškova te da se predugo čeka na nov način organizacije koja podrazumijeva osamostaljivanje MDF od HNK Šibenik i nova koncepcija.

Gradonačelnik Grada Šibenika i predsjednik Festivalskog kazao je kako novca za Festival ima, ali kako ga treba opravdati te da bi MDF trebao postati stožer kulturnih događanja u Šibeniku. Istaknuo je u nekoliko navrata kako je zadovoljan programom ovogodišnjeg festivala jer se sve više okreće predstavama koje se zasnivaju na interakciji s publikom, ali i s dramskim predstavama izlazi na otvorene prostore što je potrebno kako bi grad i turisti živjeli s Festivalom.

Ovogodišnji inozemni program je skromniji nego prijašnjih godina. U njemu sudjeluje pet zemalja – Italija, Izrael, Slovenija, BiH i Španjolska iz koje dolaze čak četiri programa jer je ove godine zemlja partner i u uvezi s tim je, kako je kazala Maja Trlaja, uspostavljena odlična suradnja s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske te se iz njihovih fondova i financirati dio troškova gostovanja.
Samo jedna od inozemnih predstava i to „Srebrne cijevi“ iz Izraela bit će izvedena na Ljetnoj pozornici i vrlo je atraktivna.
 

Program iz hrvatske kazališne produkcije sadrži 24 predstave od kojih su sve, kako je kazala selektorica Franka Klarić, vrlo kvalitetne i dobro komuniciraju s djecom. Novost je da će 8 predstava iz tog programa biti izvedeno na trgovima i za njih neće biti potrebne ulaznice.
Inovativan je i program na trgovima i ulicama tako što je prihvaćena ponuda Triko Cirkus Teatra iz Zagreba koji će izvesti 12 različitih programa, koji će se izmjenjivati svakog dana i trebali bi značajno pridonijeti festivalskoj atmosferi. Likovni program je, po riječima selektorice Ive Kobler također inovativan s izložbom koja će se bavit problemima potrošačkog društva „Recikliram dakle jesam“ vrhunske hrvatske umjetnice Ines Krasić i Zvučnim vrtom slovenskog umjetnika Petera Kusa, a tema likovnog natječaja za osnovne škole u Hrvatskoj je „Svemir:pogled izvan zemlje“. Literarni program također predviđa neke novosti kao što su Interneti novinarstvo, radionicu koju će voditi Nora Krstulović , a od lani ostaje pripovijedanje bajki priča za laku noć“ i Bajka iz plićaka, a prvi put su uvrstili i program za srednjoškolce pod nazivom „ Tekst i prostor“. Radionički program po kojem je, kako je istaknula selektorica Zdenka Bilušić, MDF pionir u Hrvatskoj predviđa više od 20 radionica s različitim temama , a prvi put će na MDF jednu radionicu voditi učenik i to radionicu Origamija koju je predložio Luka Barižon, polaznik 6. Razreda OŠ Petra Krešimira IV.
 

Filmski program sadržava niz filmskih hitova dio kojih će se prikazivati najmodernijom tehnikom te filmske radionice i filmske promocije i predstavljanja, objasnio je selektor Željko Šturlić.
Gradonačelnik Burić je najavio da će na Festivalu sudjelovati folklorni ansambl iz slovačkog grada Hummela s kojim Šibenik uspostavlja i službeno prijateljstvo i suradnju, a Jagoda Sablić, izvršna MDF je istaknula kako je grad Kotor i njihov dječji festival zainteresiran za uspostavljanje tješnje suradnje s MDF – om. Ona je na sjednici predložila i da se više pažnje posveti međunarodnom karakteru MDF –a te da se uspostave veze s nizom država poput Turske u čemu bi mogla pomoći i Dogus grupa koja investira u turističke kapacitete u Šibeniku.
 

Željko Koloper, producent HNK Šibenik je izvijestio Festivalsko vijeće da se radi na uvođenju nove, atraktivne pozornice na moru u suradnji s NCP – RBŠ Šibenik koji su voljni postaviti ponton između mula Krke i obale ispred zgrade Županije na kojem bi se događali neki programi namijenjen trgovima i ulicama te noćni program. Već je, u suradnji s Međunarodnim festivalom folklora iz Karlovca dogovoren dolazak plesača iz Argentine i s Havaja.

Iz kategorije: Vijesti