Datum objave: 07. Svibanj 2014

Međimurski i podravski mališani oduševljeni ljepotama slapova Krke

Nina Medić
Nina Medić

Nacionalni park Krka danas je ugostio 36 učenika iz 3.b razreda osnovne škole Čakovec i učenike od 1.do 4. razreda Područne škole Gotalovo iz Prekodravlja čiji su radovi pobijedili na natječaju Ministarstva zaštite okoliša i prirode 'Ozon' na temu zaštite ozonskog sloja.

Međimurski i podravski osnovnoškolci nagrađeni su jednodnevnim izletom u Nacionalni Park Krka gdje su danas sudjelovali na edukativnoj radionici 'Mali čuvari prirode' na kojoj su naučili ponešto o samom Nacionalnom parku Krka te o zaštiti okoliša i prirode općenito. Većini učenika to je bio prvi izlet na Jadran uopće stoga je njihovo oduševljenje bilo vidljivo.

„Natječaj je od strane Ministarstva organiziran povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja. Na njemu je sudjelovalo 114 škola iz cijele Hrvatske, a pristigla su 164 rada te je dvoje najboljih nagrađeno izletom u Nacionalni park Krka. Također, izabrano je i 12 radova koji će se uklopiti u zajednički kalendar Ministarstva zaštite okoliša i Nacionalnog parka Krke. Svi pristigli radovi, kada ih uspijemo dopremiti iz Zagreba, bit će izloženi u Nacionalnom parku ili nekom primjerenom mjestu“, otkrio nam je Tonči Restović, ravnatelj  Javne ustanove NP Krka.

Današnjim radionicama na slapovima Krke prisustvovale su i predstavnice Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Snježena Iličić, više stručna savjetnica na projektu Institucijsko osnaživanje u svrhu provedbe Montrealskog protokola u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojeg je organiziran natječaj te Martina Vidaković, voditeljica projekta.

„Ministarstvo zaštite okoliša svake godine obilježava Dan zaštite ozonskog sloja različitim aktivnostima kako bi se pridonijelo osvješćivanju javnosti, a pogotovo osvješćivanju djece i mladih o važnosti zaštite ozonskog omotača. Ove godine, pored ostalih aktivnosti, raspisali smo i natječaj za osnovne škole. Pristiglo je puno različitih radova i bilo je jako teško odabrati najbolje. Baš za ove dvije škole, Gotalovo i Čakovec, odlučili smo se zato što su njihovi radovi imali najjasniju poruku. Škola iz Čakovca je pored kolaža kojeg su izradili napravila i prigodan spot i pjesmu, dok je rad škole Gotalovo bio jako jednostavan i nedvosmislen pa smo odlučili izabrati ta dva rada", kazala je Snježana Iličić.

Učenici Područne škole Gotalovo iz Prekodravlja, koje se nalazi u Podravini neposredno kod granice s Mađarskom, do Nacionalnog Parka Krka putovali su putnih šest sati, no to ih ni najmanje nije umorilo. Njihove učiteljice Ana- Marija Sataić i Violeta Pranjić također su prvi puta u Nacionalnom parku Krka. „Mi smo oduševljene koliko i djeca. Put je postajao sve uzbudljiviji kako smo se približavali moru, a opće oduševljenje zavladalo kada su neka djeca po prvi puta u životu vidjela more. Kada su došli na slapove Krke ushićenju nije bilo kraja. Neki od njih pomiješali su slapove Krke i otok Krk pa su očekivali da idemo na otok. Posebno ih je fascinirao Skradinski buk. Iako smo u školi učili o slapovima, djeca nisu mogla zamisliti da je slap tako velik i prekrasan. Ovo nam je super sjelo jer baš iz zemljopisa obrađujemo Primorsku Hrvatsku“, ispričale su nam učiteljice. 

Iz kategorije: Vijesti