Datum objave: 07. Svibanj 2014

Šibenski otočni proizvodi promovirat će se i na međunarodnim manifestacijama

Diana Ferić
Diana Ferić

Proizvođači autohtonih proizvoda s otoka arhipelaga Šibensko – kninske županije predstavit će se na dvije međunarodne manifestacije koje promiču mediteransku baštinu i autohtonu proizvodnju i to „Okusi Mediteran“ , manifestaciji koja će se krajem svibnja održati u Šibeniku i manifestaciji „Terra Madera Balkan“ koja će se održati u Dubrovniku u lipnju s ciljem poticanja održive poljoprivredne proizvodnje kao modela lokalnog razvoja, kako je dogovoreno na jutrošnjem radnom sastanku koji je organizirala Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo i promet kako bi potaknula što više proizvođača na otocima da zatraže znak Hrvatskog otočnog proizvoda i izvijestila ih o mogućnosti koje im se nude da promiču svoje proizvode.

 

Na jednoj i drugoj manifestaciji predviđena je takozvana mediteranska tržnica na kojoj bi se otočani trebali pojaviti sa svojim proizvodima, a postoji mogućnost da za te nastupe dobiju bespovratna sredstva iz županijskog proračuna namijenjena upravo takvoj vrsti promocije.
 

I ove godine će, u organizaciji Ureda za pomorstvo Šibensko – kninske županije, biti organiziran Sajam otočnih proizvoda iz cijele Hrvatske, ovog puta na Zlarinu, na kojem još nema zaštićenih otočnih proizvoda, a cilj je upravo potaknuti  Zlarinjane da se natječu za dobivanje tog znaka kvalitete, pogotovu kada je riječ koraljima. Još uvijek ni krapanjska spužva nije dobila znak HOP, ali dobra je vijest da ima zainteresiranih prerađivača spužve, a najavljeno je i još nekoliko proizvoda koji će s ove godine natjecati na dobivanje tog znaka i to proizvoda Udruge „Faust Vrančić“ iz Prvić Luke i tvrtke Raul iz Murtera. Natječaj je u toku pa je upućen poziv   proizvođače  s otoka da pogledaju uvjete za prijavu otočnog proizvoda na službenim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja  i na web stranicama Šibensko-kninske županije.
 

„Ohrabruje što raste broj otočana koji žele za svoje proizvode tu oznaku kvalitete koji im je bitan u marketinškom smislu. Mi želimo tim proizvođačima olakšati put do kupaca pa ih stoga i potičemo da se pojavljuju na različitim manifestacijama, a u tom cilju organiziramo i otočni sajam. Prvi je lani  održan lani u Šepurinama na Prviću i reakcije su bile odlične“, ističe Jadranka Fržop.
 

Na sastanku su osim vlasnika znaka Hrvatski otočni proizvod bili i predstavnici otočnih mjesnih odbora te Grada Šibenika i turističkih zajednica Šibensko – kninske županije i Grada Šibenika koji su uključeni u poticanje razvoja proizvodnje na otocima i njihovo brendiranje.

U Šibensko-kninskoj županiji oznaku Hrvatski otočni proizvod dobilo je 17 proizvođača za 25 proizvoda .

Iz kategorije: Vijesti