Datum objave: 06. Svibanj 2014

Burić o uređenju Crnice i Njivica: "Stav privatnih vlasnika puno je veći problem od novca"

Nina Medić
Nina Medić

Radikalne promjene rušenja pojedinih objekata kako bi  kvartovi Crnica i Njivice dobili urbani izgled, primjeren gradskim kvartovima, najavio je  Željko Burić, gradonačelnik Šibenika na današnjem hodajućem kolegiju održanom u šibenskim kvartovima Crnici i Njivicama.

Kolegiju su uz gradonačelnika prisustvovali Paško Rakić i Ante Rakić, predstavnici Mjesnog odbora Crnice i Njivica te Miro Lucić, pročelnik Odjela za komunalno gospodarstvo.

„Da bi kvartovi poprimili urbani izgled kakav bi i trebali imati, mi ćemo morati početi rušiti. U ovom gradu da bi se riješili neki osnovni komunalni problemi morati ćemo početi uklanjati objekte da bi došli u posjed zemljišta i tako mogli napraviti logičnu komunalnu infrastrukturu.

Glavni problem u kvartovima Crnica i Njivice su neuređene i nepovezane ulice koje su formirane neplanskim ograđivanjem prostora oko privatnih posjeda. Ovaj problem najviše do izražaja dolazi u ulicama Ante Trlaje Antića, Ive Ninića Ivasa te ulica Nova 7 i Nova 8 u Njivicama gdje vlada komunalni kaos. Najbolje o tome svjedoči radionica Ante Šupe u ulici Nova 8 u Njivicama, koja se bavi izgradnjom pontona, a do radione je nemoguće pristupiti kamionom, stoga vlasnik muku muči s prijevozom materijala.

„Problem nastaje jer dobivamo zahtjeve da se sve ulice povežu, zadovolje određeni komunalni standardi, a onda se suočavamo s novim problemom jer nitko ne želi ustupiti svoje zemljište da bi mogli riješiti problem i povezati ceste. Dakle, imamo problem jer formiranje određene ulice nije moguće u onakvom obliku i izgledu kako su to sami privatni vlasnici svojim ograđivanjem formirali“, naglasio je gradonačelnik Burić.

„Da bi postigli rješenje ljudi koji su se našli sa svojim parcelama između toga trebali bi u najmanju ruku biti razumni te uz adekvatnu nadoknadu trebali bi surađivati s Gradom kako bi Grad mogao razriješiti imovinske odnose, a onda ulazimo u manji dio problema, a to je izrada projektne dokumentacije i financiranje“, kazao je gradonačelnik Burić te posebno naglasio da je manji problem novac, a puno veći stav pojedinaca i njihova nemogućnost da se počnu ponašati kao građani i shvate da postoje određeni prioriteti, te da stil i kultura urbanog življenja. „Stanovnici Njivica trebaju prvo omogućiti Gradu da riješi njihove probleme.“

Miro Lucić je kazao kako će se u skladu s najavljenim zahvatima u kvartu Nijivice početi sređivati dokumentacija, ishodovanje potrebnih lokacijskih i građevinskih dozvola te sređivanje imovinskih odnosa.  „U tijeku su pregovori s vlasnicima i na dobrom smo putu da to u sljedećih 15ak dana riješimo zahtjev za lokacijsku dozvolu za prometnicu Nova 8. U tijeku rješavanje tako da će se kroz ovu godinu srediti dokumentacija. Prva faza radova biti će probijanje privatnih dvorišta i maslinika, to će također biti napravljeno kroz ovu godinu. Sljedeće godine uvest ćemo komunalnu infrastrukturu, vodu, odvodnju i javnu rasvjetu.“

Na današnjem kolegiju najavljena je i izgradnja novog vrtića u Crnici na  mjestu postojećeg koji je izgrađen u limu. „U tijeku je izrada idejnog projekta novog dječjeg vrtića u Crnici, a uz to radi se i na rješavanju jednog klasičnog šibenskog problema, a to je otkup privatnih parcela da bi moglo doći do izgradnje objekta. Još je interesantnije to što je postojeći objekt je na dijelu neplaćenih privatnih parcela. Dakle, ide se u pravni postupak u kojem mi moramo doći u situaciju čistog vlasništva, paralelno sa idejnim projektom  se radi i izrada troškovnika, ali da zaključim vrtić u Crnici će ići“,  najavio  je gradonačelnik Burić.

Također, najavljeno je i rješavanje problema parkinga u ulici Stipe Ninića na način da će se s jedne strane ulice postaviti stupići.

„Aktiviranjem zone TEF-a i kompleksa na plaži Banj, Crnica i Njivice će u budućnosti postati vrlo atraktivne četvrti“, zaključio je gradonačelnik.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti