Datum objave: 05. Svibanj 2014

Entuzijasti iz Prvić Luke brendiraju autohtone proizvode pod imenom "Faust Vrančić"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zadruga „Faust Vrančić“ iz Prvić Luke uspješno je do sada brendirala čak 9 autohtonih proizvode s tog otoka pod imenom slavnog renesansnog znanstvenika i inovatora, autora mnogih leksikografskih, filozofskih i pjesničkih djela, rođenog  u Šibeniku  koji je djetinjstvo proveo na otoku Prviću gdje je, po vlastitoj želji, i pokopan.
 Kraj njihovog štanda na nedavnom Sajmu agroturizma u Skradinu nedavno su se, što ne čudi, s ponosom fotografirale i Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Grada Vodica kojem pripada Prvić a te Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog ureda za pomorstvo Šibensko – kninske županije koja ustrajno radi na poticanju i promociji otočnih proizvoda Šibensko – kninske županije.

Za bogati, atraktivni i vizualno dojmljivi asortiman proizvoda najzaslužniji je za sada predsjednik Zadruge Ivan Nimac koji, uglavnom sa svojom suprugom, stvara te proizvode uz potporu nekolicine mještana , a prijateljskim vezama uspio im je dati i privlačan i primjeren vizualni identitet.  Ući će vjerojatno u povijest po tome što će smokve, koji su im glavni proizvod sušiti solarnom sušilicom Za nabavu tog uređaja koji je proizveden u Srbiji dobili su od Županije 12 000 kuna.

„Moj je cilj pokazati da se otočni proizvodi mogu brendirati pod imenom Fausta Vrančića koji je poznat u svijetu. Osim toga želim povezati u to i proizvođače s ostalih šibenskih otoka jer sramota je da se kod na prodaje suha smokva iz Turske ili Grčke, a naše smokve gnjiju ispod stabla“, ističe Ivan Nimac.

Smokvenjak  s imenom Fausta Vrančića do sada im na tržištu najbolje prolazi. Ovih dana pripremaju otvaranje svog štanda u Memorijalnom centru Fausta Vrančića u Prvić Luci za što će zaposliti i jednu djelatnicu, istina ne s Prvića nego iz Zagreba, jer na otoku nisu našli nikoga zainteresiranog za taj posao.

Iz kategorije: Vijesti