Datum objave: 26. Travanj 2014

Stranim novinarima dodijeljene Zlatne penkale na svečanosti u Šibenskom kazalištu

Nina Medić
Nina Medić

Večeras je u Šibenskom kazalištu održana svečana dodjela nagrada Zlatna penkala inozemnim turističkim novinarima za objavljeni materijal o Hrvatskoj na stranim tržištima za proteklu godinu. Nagradu 10. godinu za redom dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica, a čast da bude domaćin jubilarnoj dodjeli ove godine pripala je Šibensko-kninskoj županiji.

Nagrađeno je ukupno 35 stranih novinara iz 22 zemlje svijeta za najuspješniji objavljeni materijal o Hrvatskoj u protekloj godini, i to u dvije kategorije: za najbolji tiskani materijal i za najbolju TV i radijsku emisiju. Kandidate za nagradu Zlatna penkala predlažu predstavništva i ispostave Hrvatske turističke zajednice u svijetu.

Stranim novinarima nagrade su uručili Ratomir Ivičić, zamjenik ministra turizma, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

Svečanost su svojim nastupima uljepšale dvije akademske umjetnice, Nera Gojanović Kljajić, sopranistica u pratnji pijanistice Gordane Pavić.

„S obzirom da strani turisti u Hrvatskoj ostvaraju oko 90 posto ukupnog prometa naše zemlje, lako možemo uvidjeti važnost Zlatne penkale. Već se nalazino u predsezoni, a bliži se i sezona za koju su prognoze jako dobre. Siguran sam da će značajan doprinos u tome imati brojne reportaže, članci i emisije koje ste vi dragi novinari kreirali svojim dojmovima i hvala vam na tome“, kazao je u svom govoru Ratomir Ivičić.

Župan Pauk istaknuo je važnost medija u promidžbi turističke destinacije: „Na brojne odluke turista da posjete određenu zemlju utječe upravo ono što su pročitali ili vidjeli na TV-u. činjenica da u ovom trenutku u našoj županiji boravi toliki broj inozemnih novinara koji pišu upravo o turizmu velika je promocija. Nadam se da će te se u svoju zemlju vratiti puni dojmova te inspirirani time napisati još lijepih priča o Hrvatskoj“.

 „Velika je čast biti domaćin jubilarne Zlatne penkale, a siguran sam da to nije slučajno, već da smo to zaslužili i to ne samo zbog brojnih prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti, već i zbog novih projekata na kojima se radi u Šibeniku kao što je obnova šibenskog fortifikacijskog sustava. Naše projekte prepoznali su i u svijetu čemu svjedoči projekt virtualnog Jurja Dalmatinca koji je dobio najprestižniju svjetsku nagradu. Vjerujem da će turistički Šibenik uskoro biti jedan od najvećih hrvatskih aduta u ponudi ne samo sezonskog turizma ve i cijele godine“, rekao je gradonačelnik Burić.

Dobitnici Zlatne penkale za pisani materijal u 2014. godini su: Michael Bernleitner iz Austije, Anna Rozenberg iz Belgije, Simona Slovakova iz Slovačke, Marc Bielfeld iz Njemačke, Krzysztof Olejnik iz Poljske, urška Petelin iz slovenije, Jonas Henningsson i Linda Gren iz Švedske, Henning Erik Larsen iz Danske, Manena Munar iz Španjolske, Vladimir Mazur iz Ukrajine, Vorobljeva Olga iz Rusije i Suzanne van der Hout iz Nizozemske.

Dobitnici Zlatne penkale za najbolji TV i radio materijal kojima su večeras u HNK-u Šibenik dodijeljene nagrade su: Hans Depuydt i Sandra Naelaerts iz Belgije, Maria i Martin Froydovi iz Češke, Dr.Kiss Robert Richard iz Mađarske, Jean Michael Dufaux iz Kanade, Nataša Zanuttini iz Slovačke, Akiyo Takamura iz Japana, Vanda Jorge iz Portugala i Nadiya Baziv iz Ukrajine.

Dobitnica Grand Prix nagrade za najbolji pisani materijal objavljen o Hrvatskoj je francuska novinarska Sophie Massalovitch, dok je Ignas Krpavicius iz Litve osvojio Grand Prix za najbolji TV materijal.

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti