Datum objave: 24. Travanj 2014

BK Fortica pokreće pilot projekt osposobljavanja mladih biciklista

Nina Medić
Nina Medić

Šibenskom biciklističkom klubu Fortica Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta odobrilo je financijsku potporu za provedbu pilot projekta 'Projekt 215: biciklom do znanja, sigurnosti i samopouzdanja', koji je klub s partnerskim biciklističkim klubovima BK Sokol iz Vinkovaca i BK Orlov iz Vodica, uz podršku Šibensko-kninske i Vukovarsko srijemske županije, prijavio na natječaj za financijsku potporu.  Projekt će se provoditi na području Šibenika, Vodica, Knina i Vinkovaca s učenicima četvrtih razreda osnovnih škola. Dragan Ilioski iz BK Fortice, jedan od glavnih inicijatora projekta, predstavio je projekt u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić sa stručnim suradnicima; Edijem Pervanom, policijskim službenikom, Anelom Čulav, psihologinjom i Željkom Huljevom, liječnikom 

Nazvan je 'Projekt 215: biciklom do znanja, sigurnosti i samopouzdanja' jer se temelji na članku Zakona o sigurnosti prometa na cestama 215, a njime je propisano da djeca od 9 do 14 godina smiju samostalno upravljati biciklom na cesti samo ako su osposobljeni u školama za upravljanje biciklom. Budući da takav zakon onemogućuje rad većine biciklističkih klubova u hrvatskoj, upravo ovaj projekt BK Fortice raditi će upravo to, osposobljavati djecu za upravljanje biciklom na cesti.

„Ideja je da se projekt sustavno provodi po školama iz godine u godinu. Plan smo radili po uzoru na Sloveniju koja ovakav program provodi već osam godina. Program ćemo provoditi u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku koja se nalazi uz same vojarne čiji će nam prostor služiti kao poligon, a sama škola će nam ustupiti jednu učionicu u kojoj će se odvijati teoretski dio osposobljavanja. Program uključuje četiri komponente osposobljavanja mladih biciklista; edukaciju u učionici, poligon spretnosti, prometni poligon i vožnja na prometnici, a educirat ćemo ih i o prvoj pomoći. Djeca koja nemaju vlastiti bicikl, mogu se poslužiti našima koje će im biti na raspolaganju“, kazao je Dragan Ilioski iz Biciklističkog kluba Fortica.

"Cilj nam je educirati djecu o ponašanju u prometu i naučiti ih da ulica nije za igru, nego za promet", naglasio je Edi Pervan.

Predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, HAK-a i Hrvatskog biciklističkog saveza će evaluirati pilot projekt te će se nakon toga donijeti odluka kako će se i hoće li se dalje provoditi.

Pilot program je osmislilo i provodi tim su suradnika iz određenih područja okupljenih oko nositelja projekta, BK Fortice: Edi Pervan, policijski službenik, Željko Huljev, liječnik, Anela Čulav, psihologinja, Predrag Jokić i Dragan Ilioski iz BK Fortice, Joško Fržop iz BK Orlova, Vodice i Tomislav Zadro iz BK Sokola, Vinkovci.

Biciklistički klub Fortica iskoristio je priliku da u Gradskoj knjižnici prikaže i idejni plan izgradnje multifunkcionalnog objekta sportsko-turističke infrastrukture koji bi se izgradio na području bivše vojarne Bribirskih knezova. Izgradnju takvog centra podržala je i šibenska gradska vlast te je u skladu s time uputila dopis Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, u čijem je vlasništvu prostor, za dopuštenje korištenja prostora. 'Nadamo se da će odgovor biti pozitivan, a u prilog nam ide to što je namjena tog područja predviđena kao sportsko-rekreacijska zona. Multifunkcionalni centar uključio bi tartan stazu kao glavni dio, zatim skate ili BMX park, stazu za bicikle, terene za badminton i tenis, poligone i sve što jedan velodrom ima. Ukupna vrijednost ovog projekta je 4 milijuna eura, a ukoliko sve bude išlo prema planu, planiramo ga aplicirati na za dobivanje sredstava iz EU fondova“, rekao je Dragan Ilioski, predsjednik BK Fortice.

Iz kategorije: Vijesti