Datum objave: 16. Travanj 2014

"Zeleno svjetlo" za izmjene u naplati i organiziranju parkiranja u povijesnoj jezgri Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Novine u naplati i organizaciji parkinga u povijesnoj jezgri Šibenika koje bi trebale stanovnicima tog dijela grada omogućiti da lakše dođu do parkirnog mjesta, ali i potaknuti njegovu revitalizaciju prihvatili su danas, većinom glasova, vijećnici Gradskog vijeća Grada Šibenika. Suzdržani su bili vijećnici oporbenog SDP –a i HNS –a. Jedna od izmjena je da će cijela obala bit u nultoj zoni s najvećom cijenom parkiranja, a naplata će se sa sadašnjih 21 sat produžiti na 23 sata.

Neven Periša iz HNS –a upitao je hoće li uključivanje u nultu, najskuplju zonu cijele obale i produženje naplate parkiranja negativno utjecati na posjećenost ugostiteljskih objekat i drugih uslužnih radnja. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika je kazao kako je taj prijedlog izrađen u dogovoru s Turističkom zajednicom, stanovnicima stare gradske jezgre, predstavnicima udruge Raspršeni hotel i da su svi s njim suglasni. Draško Lambaša iz HNS –a je primijetio kako u ljetnim mjesecima mnogi turisti na mjestima gdje se ne plaća parkiranje, ostavljaju svoje automobile na obali danima i odlaze na otoke ili ploviti te da bi trebalo razmisliti o tom da se na parkiralištu na zemljištu TEF –a na koje se turiste želi usmjeriti ipak odrede drukčije cijene. . Danijel Mileta je potvrdio da mu je taj problem poznat, ali da su se odlučili na povlašteno, povoljno, parkiranje zbog kupača na Banju jer žele da to kupalište bude svima dostupno.
Prema danas prihvaćenoj odluci cijene parkiranja na području TEF –a bit će znatno povoljnije kako bi turisti tu parkirali svoja vozila. Tako će dnevna karta za autobus biti 75 kuna, dvostruko niža nego na Autobusnom kolodvoru, a za osobne automobile iznosi samo 20 kuna.


Kako bi se poboljšala protočnost vozila na rivi, a stanovnici povijesne jezgre u vrijeme turističke sezone lakše došli do parkirnog mjesta parkirališta na Obali Hrvatske ratne mornarice, znači na području od Autobusnog kolodvora do mula Krke uvršteno u nultu zonu i cijena parkiranja na njemu će od 1. Lipnja biti 10 kuna po satu. Isto tako radno vrijeme parkirališta je produljeno i trajat će od 7.00 do 23. sata. Na cijeloj obali ukinuto je ograničenje parkiranja na 120 minuta, kako bi turisti neopterećeni mogli uživati u ugostiteljskoj ponudi .Drugi set novih rješenja odnosi se na oživljavanje povijesne jezgre u zimskom razdoblju. S tim u vezi bi onomu tko na automatu plati parkirnu kartu na obali za jedan sat ona vrijedila dva sata u vremenu od 15 do 21 sat , dok će na Poljani treći sat biti besplatan.

Iz kategorije: Vijesti