Datum objave: 15. Travanj 2014

Deložacija obitelji Slavica odgođena za šest mjeseci

Diana Ferić
Diana Ferić

Tročlana obitelj Slavica ipak nije deložirana iz svoje kuće u Bilicama jutros u 11 sati kako je to bilo najavljeno. Udruga 'Živi zid' rješenje Jadranske banke o odgodi deložacije dočekala je sa povicima: 'Pobjeda objeda', ali za Vinka Slavicu i njegovu obitelj to je samo još šest mjeseci iščekivanja. „Hvala svima koji su danas došli dati mi podršku“, rekao je Slavica koji je odluku dočekao objedujući za obiteljskim stolom. „Za mene slijedi još šest teških mjeseci čekanja i iščekivanja“, izjavio je vidno potresen.

Ovo je već druga odgoda deložacija, prva je u veljači odgođena zbog nedolaska ovrhovoditelja iz Jadranske banke te je sudski ovršitelj je na licu mjesta odgodio deložaciju za 15.4. u 11 sati koja je danas ponovno odgođena.

Ivan Pernar, aktivist udruge Živi zid rekao je kako je ovo za njih još jedna pobjeda, ali kako njihov posao nije gotov dok god ima još ovakvih slučajeva. Smatraj kako su obitelji izigrane od strane Države koja je donijela Zakone kojih se i sama ne pridržava. 

 

OBJAVLJENO RANIJE:Aktivisti neformalne udruga građana Živi zid, koji se protiv izbacivanju ljudi iz njihovih kuća zbog ovrha i neplaćenih kredita stigli su danas u Šibenik kako bi spriječili deložaciju obitelji Slavica u Bilicama koja je najavljena za 11 sati. Aktivisti kažu da će biti u „živom zidu“ dokle god deložacija ne bude odgođena.


U toj kući živi Vinko Slavica s majkom od 94 godine i nezaposlenim sinom od 40 godina. Kako nam je jutros ispričao on je 1999. Godine uzeo kredit od 200 000 kuna kod Jadranske banke kako bi pokrenuo proizvodnju zaštitnih stupića koji se postavljaju na javnim površinama. Tvrdi da je imao jamstvo tadašnje gradske vlasti da će dobiti taj posao i da je na temelju tog jamstva i dobio kredit no da je u međuvremenu posao dobio drugi poduzetnik, a on nije imao od čega vraćati kredit. Isto tako se pravda da nije znao da je za kredit založio cijelu kuću već je mislio da se hipoteka odnosi samo na poslovni prostor u toj kući. Kredi je u međuvremenu narastao na 580 000 kuna, a banka je zaplijenila kuću kako bi se naplatila. Deložacija obitelji Slavica trebala je biri provedena u veljači ove godine, ali je odgođena nedolaska ovrhovitelja.


Aktivisti su došli iz Istre i Kvarnera, Zagreba i okolice, pa čak i Slavonije. Tu je i aktivistica iz Slavonskog Broda, koja je bila dragovoljka Domovinskog rata, a kojoj je pri nasilnoj deložaciji u Pitomači interventna policija oštetila kralježnicu.
Skreću pozornost javnosti na t na zastrašujuću činjenicu da je 2006. godine u Hrvatskoj bilo oko 300 ovrha nad nekretninama, a u 2013. godini taj broj je narastao na zapanjujućih oko 6770 ovrha, što je porast od oko 2100 posto! Pogođeni su svi slojevi društva. Živi zid, baš kao i Ustavni sud RH u presudi s kraja ožujka ove godine, poziva se na Članak 34. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske koji kaže: kaže "Dom je nepovrediv". „Mi smatramo da dom zaista mora postati nepovrediv, i da se zakoni moraju prilagoditi ovoj ustavnoj odredbi, i bezuvjetno zaštititi jedinu prvu nekretninu koja ljudima koji u njoj žive predstavlja dom“, ističu u toj udruzi.

Iz kategorije: Vijesti