Datum objave: 02. Travanj 2014

'Grad je pozornica'-predstavljen slogan i logo kulturne turističke ponude Šibenika

Nina Medić
Nina Medić

Kulturna turistička ponuda Šibenika u buduće će se na turističkom tržištu predstavljati sloganom 'Grad je pozornica' kojeg će pratiti logo kojeg čini stilizirana kupola katedrale sv.Jakova i šarena mreža povijesne gradske jezgre.

Vizualni identitet i slogan izradila je šibenska agencije' Kreator[atk]' u suradnji sa samostalnim dizajnerom Antoniom Šunjergom. Nastali su kao plod kreativnog rada, oslonjenog na rezultate istraživanja javnog mišljenja, provedenog na 250 ispitanika iz 33 hrvatska grada, od toga 105 njih bili su iz Šibenika, a ostalih 145 iz ostalih gradova u Hrvatskoj. Osim anketiranja stanovništva rađene su i fokus grupe s stručnjacima iz područja kulturnog turizma. Tako se preko 80 posto ispitanika na pitanje koji je naprepoznatljiviji simbol Šibenika izjasnilo kako je to katedrala sv.Jakova.

U kategoriji prepoznatljive kulturne baštine Šibenika iza katedrale slijede tvrđave, zatim gradska jezgra Šibenika kao cjelina, Muzej grada Šibenika, kanal sv.Ante, spomenik Draženu Petroviću, te Nacionalni parkovi. U kategoriji kulturnih događanja najprepoznatljiviji je Međunarodni dječji festival, a zatim Terraneo. Na trećem mjestu je Festival Dalmatinske šansone, pa Srednjovjekovni sajam te OFF Jazz and Blues festival.

Rezultati istraživanja i finalni proizvod predstavili su dana u Gradskoj vijećnici Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika i Krešimir Grubić, jedan od autora projekta.

„Svi mi koji živimo u Šibeniku sanjamo ovakav projekt čitav svoj život, a za sve koji se bave dizajnom i promocijom, raditi ovakav logo je sveti gral. Nismo htjeli raditi napamet, iako svi znamo barem 4,5 simbola Šibenika, ali teško je reći koji je jedan. Da bi to doznali proveli smo istraživanje koje je obuhvatilo 250 ljudi. Očekivali smo da će većina njih izdvojiti katedralu kao najprepoznatljiviji kulturni simbol Šibenika ali nismo znali da će to biti tako jednoglasno. Što je tiče slogana on je nastao kroz analizu događanja u Šibeniku tijekom koje smo mi izbrojali preko 40 lokacija u gradu gdje se događaju koncerti i razne priredbe. Praktički gdje god prođete vidite neku pozornicu i tako se slogan sam nametnuo dosta je zgodan jer je engleski prijevod ?'City is a stage' što je na neki način parafraza Shekespeare-ovog 'Whole the world is a stage' tako da mislim da imamo pogodak“, kazao je Krešimir Grubić.

Matija Bumbak rekao je kako je osmišljavanje slogana i vizualnog identiteta bila jedna od obaveznih stvari koje su morali napraviti u sklopu projekta tvrđave sv.Mihovila jer je jedan od ciljeva Šibenika da svoju turističku ponudu razvija u kulturnom smjeru.“ Kulturni turizam garantira jednu razinu kvalitete, produžava sezonu,a osigurava i veće prihode poduzetnicima koji se bave turizmom, a ima puno pozitivnih efekata na staru gradsku jezgru kao i na cijeli grad. S korištenjem osmišljenog slogana i loga krećemo odmah tako da će cijela priča zaživjeti vrlo skoro.“

Iz kategorije: Vijesti