Datum objave: 02. Travanj 2014

U znak svjesnosti o autizmu poletjeli baloni iz dvorišta šibenskih škola i vrtića

Diana Ferić
Diana Ferić

„Ovo je veliki dan za mene i mog sina“ izjavila je, ne mogavši skriti suze Nina Knežević mama autističnog petogodišnjaka Jakova nakon što je danas uspješno provedena akcija puštanja balona za povećanje svjesnosti o autizmu koju je ona inicirala. Točno u 10, 30 sati učenici svih osnovnih škola u Šibeniku i djeca gradskih vrtića Građa, Varoš i Kućica pustili su u zrak plave balone, obučeni u plave majice. Središte akcije bilo je ispred OŠ Tina Ujevića, na gdje su se polaznicima te škole pridružila i djeca obližnjeg vrtića Jutro koje pohađa Ninin sin, a na toj je akciji bila i ona. Poput dočeka nove godine odbrojavale su se posljednje minute do 10. 30 sati kada su u zrak poletjeli baloni pušteni iz dječjih ruku. Bio je postavljen i informativni štand, na kojem su djeca dijelila bedževe i puzzle, također simbole autizma. Ravnatelj OŠ Tina Ujevića Ozren Matić poklonio joj je u znak zahvale i potpore buket cvijeća.

Ne zna se točno koliko je autistične djece u Šibeniku. Za sada ih je registrirano 20. Maja Gulin, odgojiteljica i muzikoterapeut koja radi u posebnoj skupini djece u vrtiću Jutro je, u razgovoru s novinarima iznijela alarmantan podatak - u toj grupi je osmero polaznika, a čak sedmero imaju autizam dok je prije 21 godinu u takvoj grupi bio jednak broj djece, ali među njima jedno s autizmom. „Mislim da je socijalno uključivanje djece s autizmom u širu društvenu zajednicu i senzibiliziranje javnosti za njihove potrebe i probleme s kojima se oni i njihove obitelji susreću. Ova akcija je zbog toga vrlo važna i nadam s eda će ona dovesti do veće suradnje i prijateljstava. Smatram da su s tim u vezi naprabljeni određeni koraci koji su maleni, ali uočljivi, koliko je roditeljima autistične djece i dalje jako teško i nemaju veliku potporu zajednice“, kazala je.

Baloni su pušteni i ispred Gradske knjižnice, a akciji su se, ispred Krešimirovog doma pridružili i zaposlenici šibenske gradske uprave.

To je prva takva akcija u Šibeniku, a Nela Knežević ima namjeru uskoro osnovati udrugu koja će okupiti djecu s autizmom i njihove roditelje.

Iz kategorije: Vijesti