Datum objave: 31. Ožujak 2014

Talijani dobili 2 milijuna eura za "našeg" Petra Nakića, a što smo mi napravili?

Diana Ferić
Diana Ferić

Don Petar Nakić, slavni renesansni graditelj orgulja kojim se Šibenik posebno diči i hvali, a još nije učinio ništa da riječi o njemu pretvori u djela, donio je talijanskom gradu Corno di Rosazzo čak dva milijuna eura iz europskih fondova! Tim novcem taj gradić nedaleko od Udina obnovio je kuću koju je njegova gradska uprava 1720. godine darovala Nakiću zato što nije imala novaca da bi mu platila popravak i obnovu njihovih crkvenih orgulje. Nakić je u toj kući stanovao do 1759. godine. Kuća je gotovo dva i pol stoljeća bila napuštena i devastirana, a 2010. godine otkupila ju je te uz pomoć europskih fondova pretvorila u Villu Nachini Cabassi. U obnovu je utrošeno oko dva mili¬Juna eura, a osim EU fondova projekt su financijski pomogli jedan proizvođač stolica iz toga kraja te tamošnji vi¬vinari. Na svečanost otvorenja obnovljene kuće Petra Nakića grad Corno di Rosazzo delegaciju grada Benkovca znajući da je don Petar Nakić porijeklom iz tog graja odnosno iz Bulića.

Iz Šibenika, grada u kojem je Nakić boravio i radio i u kojem se čuvaju jedine u cijelosti sačuvane i potpuno izvorne orgulje Petra Nakića nitko nije bio pozvan. No to za ovu priču i nje bitno.
Važnije od toga je li netko iz Šibenika bio pozvan ili ne na otvorenje kuće u kojoj je živio Petar Nakić je pouka koja stiže iz Corno di Rosazza, a ona glasi: Tko ne prepoznaje vrijednosti i bogatstva koja ima ostaje siromašan zauvijek, a sigurno će ostati i kulturno slijepo crijevo Europe.
O čemu je riječ? Ako je jedan grad u Italiji dobio dva milijuna eura za kuću u kojoj je živio don Petar Nakić i ako je Europa prepoznala u don Petru Nakiću zaslužnu ličnost bitno za europsku kulturu i civilizaciju pitanje je zašto Šibenik nije prepoznao šansu da od te iste Europe dobije novac barem za kvalitetnu konzervaciju jedinih izvornih Nakićevih orgulja koje još postoje i na kojima se (!) još uvijek svira.

Šibenik se istina Nakićevim orguljama hvali, ali uzalud nam trud svirači kada je njihovo postojanje ostalo lokalno busanje u prsa i kada se nitko nije sjetio, čak ni u okviru silnih tzv. brendiranja Šibenika, predložiti projekt njihove obnove, zaštite, valorizacije i afirmacije kao globalne kulturne vrijednosti i baštine o kojoj Europa, očigledno, zna više nego mi.
Grad Benkovac je u Corno di Rosazzo na otvorenje Nakićeve kuće poslao delegaciju u kojoj su uz gradonačelnika bili gospodarstvenici te kulturni i turistički djelatnici, što je logično jer su Benkovčani u tom događaju vidjeli šansu za vlastitu afirmaciju, sklapanje korisnih poznanstava i uspostavljanje poslovno izglednih kontakata. Procjena je bila točna jer su benkovački vinari odmah pozvani na tamošnji sajam vina, jedan od najvećih u Europi!

Šibenika u cijeloj priči nema iako Talijani pedantno i pošteno navode da je Petar Nakić sin siromašnih težaka Jure i Doroteje Nakić iz Bulića sa 17 godina ušao u franje¬vački samostan u Šibeniku gdje se 1713. godine se za¬redio, da je u Šibeniku završio studij filozofije te da se u Šibeniku, u sa¬mostarskoj crkvi sv. Frane, u čuvaju njegove jedine izvorne orgulje na kojima nije obavljana nikakva restauracija.

Tvrtka Moć komunikacije, koja je izdavač i portala Šibenik News, među prvima je prepoznala važnost djela Petra Nakića pa smo ga uvrstili među sedam znamenitih Šibenčana i izdali suvenirski novac s njegovim likom te edukacijsku knjižicu u kojoj se obrazlaže veličina njegovog djela.

Iz kategorije: Vijesti