Datum objave: 27. Ožujak 2014

Veleučilište Šibenik ušlo u projekt kojim će dobiti "licencu" za obrazovanje kadrova u turizmu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući projektu koji financira Europska unija iz fonda IPA 4 Veleučilište u Šibeniku dobit će, zajedno Visokom poslovnom školom Libertas, Međimurskim veleučilištem iz Čakovca i Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici iz Virovitice, „ licencu“ za obrazovanje kadrova u turizmu koji zahtjeva Hrvatski klasifikacijski okvir koji defginira ključne kompetencije u hrvatskom ovrazovnim sustavu.  Svi ostali koji budu željeli obrazovati  te kadrove u turizmu  morat će od njih to, pod određenim uvjetima preuzeti tu licencu.

 

Taj je projekt danas predstavljen, na šibenskom Veleučilištu studentima i predstavnicima turističkih tvrtki i organizacija. Po riječima Anite Grubišić, v.d. dekanice bit je u tomu da se obrazovni programi na tom veleučilištu usklade s traženim standardima te da se studenti dobiju i znanje i vještine koje su danas potrebne turističkom gospodarstvu. Zbog toga su sudionici tog programa uputili anketu svim subjektima u turizmu, poput hotelskih kuća, agencija i turističkih zajednica da im točno navedu koje su vještine i kompetencije u turizmu danas nužne. Nakon toga bit će organizirati niz radionica na kojima će se rezultati ankete analizirati i donijeti zaključci o tomu što će i kako biti implementirano u nastavni proces na veleučilištima koji su partneri u projektu.

 

Ukratko, cilj je turističkom gospodarstvu ponuditi kadrove koji će biti sposobni odgovoriti zahtjevima modernih tendencija u turizmu.
 

Dio tog projekta bio je i posjet najvećem turističkom sajmu na svijetu ITB sajmu u Berlinu koji je posjetilo petero studenata šibenskog Veleučilišta u pratnji troje profesora. Upoznali su se s novim turističkim trendovima koje su dana si predstavili na prezentaciji na Veleučilištu. Riječ je o održivom turizmu, wellness i spa trendovima te destinacijskom menadžmentu i svemirskom turizmu i putovanjima za žene kao najnovijim trendovima u turističkim putovanjima.
 

Program koji će biti primijenjen na veleučilištu u Šibeniku omogućavat će studentima i nastavak školovanja t stjecanje i znanstvenih titula.

 

Na šibenskom Veleučilištu, koje je do sada bilo uglavnom zatvoreno, zapuhali novi vjetorovi od izbora v.d. ravnatljice jer se uključuju u projekte koje tu visokoobarzovnu ustanovu  povezuju s turističkim gospodarstvom za koje obrazuje kadrove. Nedavno je, kao što je poznato, sklopljen ugovor s turskom DOGUs grupom po kojem, studenti odlaze na dvomjesečnu obuku u Tursku.

Iz kategorije: Vijesti