Datum objave: 19. Ožujak 2014

Najavljena obnova Jadrije: uređenje kabina i odlagališta otpada, rušenje bungalova...

Nina Medić
Nina Medić

Davanje kabina na Jadriji u potkoncesiju Gradu Šibeniku koji će se pobrinuti za njihovo uređenje, rješavanje zbrinjavanja otpada na samom ulazu u  gradsku četvrt Jadriju, rušenje derutnih bungalova, te rješavanje postupka koncesioniranja sportske lučice, istaknuti su kao prioriteti obnove te gradske četvrti na današnjem hodajućem kolegiju. Uz predstavnike Grada Šibenika, Željka Burića, gradonačelnika, Ane Gojanović Rakić, pročelnice u Uredu gradonačelnika i Danijela Milete, dogradonačelnika, današnjem kolegiju, zbog specifičnosti istaknutih problema Jadrije koji su u velikom dijelu dio pomorskog dobra, što je nadležnost Županije, prisustvovali su i predstavnici županije: Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet, otočni i područni promet Šibensko-kninske županije. Predstavnicima Grada i Županije pridružili su se i predstavnici gradske četvrti Jadrija Zoran Belamarić, predsjednik odbora Gradske četvrti Jadrija te članovi odbora Zlatno Štrbinić i Emil Guberina.

Prvi problem koji upada u oči na samom ulasku u Jadriju je neuređeno odlagalište otpada koji se odlaže 'na divlje' na asfaltiranom dijelu ceste. Zoran Belamarić predložio je da se prostor ogradi, a otpad preseli na zelenu površinu odmah do postojećeg odlagališta te da se stavi rasvjeta i videonadzor. Njegov prijedlog prihvatio je gradonačelnik Burić koji je najavio skoro rješavanje ovog problema, ali i istaknuo kako je za provođenje ideje uređenja nužno da se na Jadriji uspostavi 'kućni red': „Najveći problem je to što samo lokalno stanovništvo ne poštuje pravila ponašanja te su oni ti koji bacaju otpad u svoje dvorište.“

Problem sportske lučice na Jadriji koja je također dio pomorskog dobra, a trenutno nema uređeno vlasništvo pa se brodice privezuju bez ikakve naknade, riješit će se kroz četvrte izmjene Prostornog plana Šibensko- knisnske županije, te će ona ići u koncesiju. „Time ćemo napokon uvesti red na pomorskom dobru, a prednost za privezivanje brodova dati će se domicilnom stanovništvu. Inače na koncesiju za sportsku luku ima isključivo sportska udruga“, rekla je Jadranka Fržop.

Župan Pauk najavio je kako će kabine na plaži županija ustupiti Gradu: „Spremni smo napraviti ustupak u ovom slučaju jer mislim da je to najbolje rješenje za svih, stoga ćemo kabine na jadrijskoj plaži dati u potkoncesiju Gradu koji će ih onda moći urediti“.

Treći veliki problem na Jadriji o kojem se raspravljalo na današnjem kolegiju su neuređeni i razbacani bungalovi u katastrofalnom stanju neposredno uz more, koji uvelike narušavaju izgled Jadrije. „Prostorni plan uopće ne spominje bungalove na Jadriji jer su oni predviđeni za rušenje. Ovdje ćemo se morati konzultirati sa svim relevantnim subjektima, a to je prije svega Država koja je aktivno legitimirana za pomorsko dobro, te građevinska inspekcija“, najavila je Fržop. Bungalovi bi se trebali, kako je najavljeno na današnjem kolegiju, trebali ukloniti do ljeta.

Najavljeno je i davanje u koncesiju postojećeg restorana na Jadriji koji trenutno nije u funkciji, uređenje prometnica te nefunkcionalnih prostora koji su trenutno u vlasništvu Hrvatskih šuma s kojima  je najavljen sastanak kojem će prisustvovati predstavnici Grada i Mjesnog odbora Jadrije.

„Pomorsko dobro je osnova da bi se mogli riješiti problemi Jadrije i zato je bitno da su danas na kolegiju bili i predstavnici županije koji upravljaju tim pomorskim dobrom. Probleme Jadrije možemo grupirati u one kozmetičke koje ćemo riješiti pred sezonu, a to je prostor za odlaganje smeća koje ćemo riješiti videonadzorom. Drugi problem je vikend naselje na Jadriji status kuća koje su u vlasništvu hrvatskih šuma koji se također počinje rješavati te druga skupina problema koji su i najinteresantniji problem za stanovnike Jadrije su bungalovi, restoran, lučica i kabine. Za njih su već stvoreni preduvjeti kroz izmjene Prostorno planske regulative u Gradu Šibeniku. Također krenuti će se u postupak stvaranja pravnih uvjeta da bi se odredio status koncesionara nad lučicom. Što se tiče kabina, kako je rekao župan, pravo gospodarenja njima će dobiti Grad, a mi ćemo ići u postupak da bi se uveo red u korištenje kabina, te da se napravi plan obnove kabina. Ono što je najvažnije stvorene su pravne pretpostavke da se uvede red u cijeli kompleks Jadrije“, zaključio je Burić.

Iz kategorije: Vijesti