Datum objave: 05. Ožujak 2014

Šibenik dobio Ured studija energetike u osnivanju - Studij starta na jesen

Diana Ferić
Diana Ferić

Formiran je Ured Studija energetike u osnivanju koji u provedbi projekta osnivanja tog studija koordinira i povezuje sve sudionike - Zagrebačko sveučilište i fakultete strojarstva i brodogradnje te elektrotehnike i računarstva, gradsku vlast, obrazovni sektor i gospodarstvo , a na njegovom čelu je prof. Zvonko Pešić, tvorac ideje i projekta osnivanja sveučilišnih studija energetike i zaštite okoliša u Šibeniku.

Tim povodom danas je održana konferenciji za novinare na kojoj su uz njega govorili i šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić, prof. Dr.sc Ivan Zulim , Ivanica Belamarić, ravnateljica šibenske gimnazije i Goran Prgin, predsjednik dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca.
 

Ured će raditi i na promicanju programa Studija među učenicima srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj, ali i među gospodarstvenicima jer je , kako je istaknuo Zvonko Pešić, bit tog studija i njegova specifičnost upravo to što će biti povezan s gospodarstvom i što će se studenti obučavati i u praksi, a gospodarstvo bi  u njemu trebalo prepoznati priliku za razvoj novih tehnologija  i unapređenja svojih proizvodnih procesa.

Informacije su krajnje optimistične kada je riječ o planu da Studij starta ujesen i upiše prve studente. Prof Pešić je kazao kako su FER i FSB izradili program Studija i čeka se dopusnica Ministarstva znanosti.
 

Gradonačelnik Burić je kazao da, kada govorio o Studiju energetike u Šibeniku, ima tremu kao kada je polagao prijemni  ispit jer je formiranje takvih studija i sveučilišta za njega ne politička nego životna zadaća. „Taj projekt nema više što zaustaviti. Gradska vlast radi na  uređenje privremenog prostora  u iNavis centru. Izrađuje se izvedbeni projekt i  još čekamo uputstva stručnjaka za uređenje laboratorija.Grad je za tu namjenu osigurao 800 000 kuna, a Županija još 400 000 kuna Treba nam ukupno oko 4 milijuna kuna i ako se ne pronađu dodatni izvori mi ćemo dići kredit za tu namjenu i već smo teren pripremili. Spremni smo u početku financirati i troškove predavača, sve kako bismo konačno krenuli jer ako ne pokrenemo Studij energetike ove godine i ubrzo studij ekologije nećemo imati na temelju čega tražiti novac iz EU fondova za studentski kampus u Palacinu jer će nas pitati zašto nam tak kampus treba kada nemamo studenata. Drago mi je i što smo ovim projektom, koji je imao i svoje padove i zapreke, uspjeli prevladati šibenski jal i što smo se svi okrenuli istom cilju“, istaknuo je Burić.
 

Da se počelo animirati i srednjoškolce za taj studij potvrdila je Ivanica Belamarić koja je maturantima već podijelila program studija i razgovara s njima o toj mogućnosti:“da ja osobno ne vjerujem u ova projekt sigurno to ne bi radila. Važno je djeci stalno naglašavati da im ovaj studij koji je u njihovom gradu pa su troškovi studiranja manji jamči i radno mjesto, posao što je najvažnije. Mi imamo zaista kvalitetne učenike koji su izvrsni i na FER – u i na FSB – u i od tih fakulteta stalno dobivamo priznanja“, rekla je ravnateljica Belamarić.
 

Rečenicom da bi danas, kada bi upisivao fakultet upravo s upisao na Studij energetike u Šibeniku, Goran Prgin , inače inženjer elektrotehnike je želio kazati da je riječ o kvalitetnom i posebnom studiju kojim Šibenik puno dobiva, a obećao je i da na razini cijelog dalmatinskog gospodarstva raditi na njihovom povezivanju sa Studijem.
 

Profesor dr. sc Ivan Zulim sa splitskog Fakulteta elektrotehničke koji s profesorom Pešićem od početka radi na osnivanju takvog sveučilišnog studija u Šibeniku ponovio je kako možda još nismo ni svjesni što to znači za Šibenik, ali i Hrvatsku znanost . Napomenuo je i kako će se na šibenskom studiju posebno izučavati obnovoljivih izvori energije i nove tehnologije što današnji svijet traži. Priznao je kako mu se, nakon što je proteklog ljeta potpisan Sporazum o pokretanju Studija energetike u Šibeniku činilo da su aktivnosti zamrle, ali je sada i on uvjeren da će tog studija biti.

U prvoj godini planira se upisati između 30 i 50 studenata, a važno je napomenuti da je riječ o međunarodnom studiju te da se računa i na studente s cijelog Balkana.

Iz kategorije: Vijesti