Datum objave: 28. Veljača 2014

ATP dobio koncesiju, građani negoduju zbog derutnih autobusa

Nina Medić
Nina Medić

Pritužbe Šibenčana koji koriste javni gradski prijevoz na  Autotransportove  autobuse aktualizirale su se nakon što je objavljeno da je taj autobuser dobio koncesiju za gradski prijevoz.  Na adresu našeg portala dobili smo nekoliko e- mail poruka u kojima se govorio o  katastrofalnom stanju autobusa u lokanom prometu, ali i nepoštivanju voznog reda.  Građani  se, radi vlastite sigurnosti,  pitaju do kada će  ih se tako voziti i „ vozati“. 

„Nama građanima gradskog kvarta Meterize, a i drugih kvartova,  kvaliteta života je uvelike smanjena, unazađena, time što se vozimo autobusima ATP-a, koji su vidljivo i razbijeni, pri čemu imam informacije da je na jednoj gradskoj liniji autobusu bio probijen pod pa se lijepo vidjela i cesta“, ispričao nam je jedan naš čitatelj koji svakodnevno putuje na posao u centru grada sa gradskog prejela Materize.

 „Na posao u centar grada putujem sa Meteriza, odakle je godinama vozilo privatno poduzeće Kornatitours, a nakon njega poduzeće Krka-promet, vlasnika gosp. Milana Koštana. Autobusi tvrtke Krka-promet uvijek su bili uredni, čisti i održavani a što je najvažnije stizali su na vrijeme. Mi stalni putnici imali smo pokaz, koji smo od 1.veljače 2014. morali zamijeniti s pokazom Autotransporta, kojeg „pravimo“ u maloj prostoriji na rivi, a u Krke prometa smo pokaz pravili u autobusu. Ako Grad želi spasiti ATP nemam ništa protiv, ali i privatnici koji su dokazali profesionalnost svojih usluga imaju pravo na rad.“

I drugi korisnici javnog gradskog prijevoza ističu da se voze u dotrajalim, prljavim i neispravnim autobusima ATP-a, pri čemu su sretni ako autobus dođe uopće na stanicu. „ U Mandalini nije rijedak slučaj da se autobus uopće e pojavi u predviđeno vrijeme , zbog čega su građani tog kvarta bili prisiljeni dolaziti privatnim automobilima , iako su imali uredno plaćene pokaze. Plaćeni pokaz za ATP nije sigurnost da ćete biti dovedeni do odredišta“, ističe još jedan naš čitatelj.

„Autobusi u kojima se vozimo za cijenu od 10kn, i to vjerojatno jedna od najskupljih u RH, često ne dolaze na vrijeme i često budu u doslovno raspadajućem stanju. Smjerovi prometovanja linije i broj iste rijetko kad pišu, neadekvatni pravci linija i vremena polazaka, neadekvatni autobusi. Svjestan sam situacije u kojoj s ATP nalazi ali ovakvo stanje jednostavno prelazi svaku mjeru dobrog ukusa. ATP-u koji, na žalost, nekako nije dorastao zadatku obavljanja javnog gradskog prijevoza, a iako je Grad rekao da se uvode i nove linije i novi polasci ništa od tog se nije dogodilo, točnije stanje je ostalo isto, a možda čak se i pogoršalo u nekim pitanjima“, priča nam frustrirani korisnik gradskog prijevoza koji za ovu priliku želi ostati anoniman.

Ivan Rude, stečajni upravitelja ATP-a, tvrdi će se taj problem biti riješen kada Čazmatrans Nova d.o.o preuzme šibenski  ATP.

Koncesija za obavljanje javnog gradskog prijevoza u Šibeniku krajem 2013. dodijeljena je ATP-u nakon raspisivanja javnog natječaja, a mali autobusni prijevoznici, poput vlasnika Krka prometa, ističu kako je taj natječaj bio skrojen za ATP jer jedino oni imaju dovoljno veliki vozni park, dok su ostali prijevoznici potpuno zakinuti. Upitali smo Gradsku upravu Šibenika misli li nešto poduzimati po tom pitanu te dobili sljedeći odgovor:  „Na javni natječaj mogli su se javiti svi koji su ispunjavaju uvjete; jasno da je Grad Šibenik, a na osnovu činjenice da je gradonačelnik nezadovoljan  dosadašnjim načinom javnog prijevoza, odredio uvjete koji se isključivo odnose na broj linija, njihovu učestalost, vanjski izgled i starost autobusa što je uobičajeno i normalno i funkcionira i u svim drugim gradovima.  Onaj ponuditelj koji je ispunio naveden uvjete sklopio je ugovor s Gradom. Pored toga, ugovor je sklopljen na svega 30 mjeseci, što ukazuje na ozbiljnu namjeru Grada da ustraje  na poboljšanju svih uvjeta koji su bili iskazani kroz natječaj.“

Potpisivanje ugovora o Čazmatransovom preuzimanju ATP-a trebalo bi se dogoditi u roku od slijedeća dva mjeseca, a obnovu voznog parka korisnici javnog gradskog prijevoza trebali bi dočekati do kraja ove godine. Ivan Rude ističe kako je dio uvjeta o preuzimaju bio i obnova postojećeg voznog parka: „ATP očekuju radikalne promjene. Novi autobusi biti će kvalitetniji i ekonomičniji.“

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3