Datum objave: 26. Veljača 2014

Najavljen nastavak projekta uređenja atrakcija u kanalu sv. Ante

Nina Medić
Nina Medić

Povodom završetka projekta turističke valorizacije kanala sv. Ante danas je u Gradskoj vijećnici prezentiran cjelokupni projekt, a koliko je značajan Šibenčanima pokazuje veliki broj osoba iz javnog života koji su prisustvovali prezentaciji. „Nismo očekivali ovoliki broj ljudi ovdje danas, ali to samo pokazuje da je posao koji smo napravili itekako bitan,“ rekla je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije. Projekt valorizacije kanala sv. Ante obuhvatio je uređenje šetnice, dva vidikovca,  špilje sv. Ante, dječjeg igrališta, postavljanje ograda, uređenje mula te vježbališta čime je zapravo završila samo prva etapa uređenja kanala pa je danas najavljeno kako se ubrzo kreće s uređenjem centra za posjetitelje u uvali Minerska i uređenjem tvrđave sv. Ante.

Radovi na projektu „Turističke valorizacije Kanala sv.Ante“  službeno su završili uređenjem dječjeg igrališta u uvali Škar, postavljanjem sprava za vježbanje u Minerskoj i postavljanjem drvene ograde na stepeništu prema pristaništu i špilji sv.Ante. Projekt su danas uz Anitu babačić Ajduk prezentirali: Drago Matić, ravnatelj Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i Dino Karađole, direktor šibenske Turističke zajednice, a prezentaciji je prisustvovao i Nikola Bašić, arhitekt šetnice. Projekt je posjetimo,  vrijedan oko 1,444.000 Eura. Iz fondova Europske unije bespovratno je dodijeljeno oko milijun eura (69,76%), a Šibensko-kninska županija projekt je sufinancirala sa 22,4 posto od ukupnog iznosa. Projekt su sufinancirale i JUZPVŠKŽ, TZ Grada Šibenika, RRA, Ministarstvo turizma i TZ Šibensko kninske županije. Na projektu se radilo 24 mjeseca.

 „Šetnica u kanalu sv. Ante najznačajniji je šibenski lokalitet uz katedralu sv.Jakova i tvrđave koje će se uskoro staviti u funkciju. Područje kanala prije izgradnje šetnice bilo je potpuno neiskorišteno, a njezinom izgradnjom otvorile su se mnoge mogućnosti. Posebno mi je drago što su projekt prepoznale i u njega se uključile sve relevantne institucije, a možemo reći da je ovim projektom Šibenik položio test za izradu projekata Europske unije“, istaknuo je Goran Pauk,Šibensko-kninski župan te najavio kako je ovo kraj samo prve faze a slijedi uređenje posjetiteljskog i uređenje tvrđave sv.Nikole čime će ovo postati jedan, kako je kazao, 'bombon' projekt.

Drago Matić, iz županijske razvojne agencije rekao je kako se nada da će projekt prepoznati i poduzetnici i uskoro početi ulagati u njega.

Projekt valorizacije kanala od početka je podržavala i radila na njemu i Turistička zajednica Grada Šibenika, pa je današnjoj prezentaciji prisustvovao i Dino Karađole, direktor TZ-a. „Ovaj projekt čini jednu cjelinu Šibenika kao turističke destinacije, a tvrđava sv.Nikole će biti njezina kruna“, rekao je Karađole te najavio još dva mini projekta u sklopu šetnice: čišćenje školjića kod tvrđave sv.Nikole i postavljanje informativne table ispred zgrade Minerske kojom će se naglasiti značaj cjelokupnog projekta.

Anita Babačić Ajduk otkrila je kako je Javna ustanova je pokrenula postupak za dobivanje dijela objekata u uvali Minerska u vlasništvo kod Državne agencije za upravljanje državnom imovinom kako bi se izgradio centar za posjetitelje. „Ministarstvo turizma financiralo je idejno rješenje projekta, a Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uvrstilo je taj projekt u sedam prioritetnih projekata iz sektora zaštite prirode. Zajedno s  Gradom Šibenikom prijavili smo se i na natječaj Ministarstva turizma za izradu projektne dokumentacija za sanaciju tvrđave sv.Nikole.“

 

Iz kategorije: Vijesti