Datum objave: 22. Veljača 2014

Besplatno vođenje po gradu zainteresiralo mali broj Šibenčana

Nina Medić
Nina Medić

Usprkos suncu koje je jutros izašlo u susret turističkim vodičima koji su sve zainteresirane građane častili besplatnim obilaskom grada uz stručno vodstvo,  mali broj Šibenčana okupio se da sazna nešto novo o gradu u kojem žive. Zanimljivu priču o Šibeniku, koja je počela ispred spomenika kralju Petru Krešimiru IV., a završila na Meduliću, posjetiteljima su ispričale Jasenka Ramljak i Jasna Mudronja iz Udruge turističkih vodiča 'Mihovil' iz Šibenika.

Udruga vodiča Mihovil iz Šibenika petu godinu za redom organizira besplatno vođenje po Šibeniku. „To je naš poklon građanima da o svom gradu i znamenitostima kraj kojih svaki dan prolaze saznaju nešto novo. To nije klasično turističkog vođenje po Šibeniku već mi kroz šetnju pričamo priču o Šibeniku. Turističkih vodiča danas ima puno, a mi profesionalni vodiči dosta smo ugroženi vodičima koji rade bez licence što je vrlo teško regulirati, ali što je tu je. Biti vodič u Šibeniku je prekrasno, naša udruga ima oko 65 vodiča koji su zapravo ambasadori ovog grada. Turisti koje mi inače vodimo svi ostanu oduševljeni Šibenikom, a šteta je da oni koji tu žive zapravo ne znaju dovoljno o njemu. Nažalost i danas građani Šibenika još očito spavaju, pa ih ove godine ima puno manje nego prethodnih“, kazala je Jasenka Ramljak iz udruge turističkih vodiča 'Mihovil'.

Međunarodni dan vodiča slavi se danas jer su se 1990. godine u periodu tzv. suhog grožđa turistički vodiči okupili u Beču i došli na ideju da organiziraju besplatno vođenje lokalnom stanovništvu, a primjer su zatim slijedili i drugi gradovi. „Posebno je teško voditi lokalno stanvovništvo jer će uvijek možda netko reći da smo rekli nešto krivo, ali to je prilika da i mi nešto naučimo“, rekla je Jasna Mudronja.

Iz kategorije: Vijesti