Datum objave: 21. Veljača 2014

Postavljene hranilice za spas ptica pjevica, u pripremi projekt za labudove

Diana Ferić
Diana Ferić

Nestanak ptica pjevica poput grdelina, verduna i frzelina, koji su bili specifični u Dalmaciji ponukalo je Udruženje za zaštitu ptica u Šibeniku da uz potporu Turističke zajednice Grada Šibenika postave na 20 lokacija hranilice za ptice i tako im pomognu da prežive zimu. Prva takva hranilica postavljena je danas pokraj nogometnog igrališta u Mandalini. Tom prilikom Željko Krnčević iz te Udruge je kazao kako su se u tome poveli za primjerom Sinja i hranilice postavili u suradnji s njihovim društvom. Nabavu materijala za hranilice financirala je Turistička zajednica, izradio ih je besplatno Zoran Rupić iz Društva za zaštitu ptica, a članovi tog društva će ih redovno puniti sjemenkama. Dino Karađole, direktor Turističke zajednice je kazao da su odmah podržali tu ideju jer se i ta turistička zajednica zalaže za ljubav prema životinjama i održivi razvoj.
Ivan Piližota, član Društva za zaštitu ptica koji se uzgojem ptica bavi već 45 godina tvrdi kako se više nigdje ne može čuti grdelina i slične ptice. „U svom sam vrtu u Njivicama postavi hranilicu i do sada je došla samo jedna ženka grdelina s ptićem. Na Jadriji smo prije 10 godina uživali u njihovom pjevu, a dana ih nema. Mislim da je glavni razlog to što su se razmnožile vrane koje uništavaju gnijezda ptica pjevica, a same nemaju prirodnog neprijatelja“, kaže on.

Ova je akcije uvod u veći projekt koji se odnosi na labudove. Prema riječima Dina Karađole namjera im je stvoriti uvjete da se te ptice u šibenskoj luci zadržavaju cijele godine ki da budu i turistička atrakcija pa planiraju na rivi postaviti ponton s hranom no svjesni su da je to složenije procedura od postavljanja hranilica.

Iz kategorije: Vijesti