Datum objave: 12. Veljača 2014

JK Val konačno dobio konkretnu potporu gradske vlasti za novi prostor

Nina Medić
Nina Medić

Zahvaljujući najvećim dijelom vodstvu i članovima kluba, ali prvi put dobivenoj konkretnoj potpori gradske vlasti, Jedriličarski klub Val Šibenik dobit će do kraja ove godine novu, modernu zgradu za svoje aktivnosti, kakva i priliči drugom, najstarijem klubu u Šibeniku koji broji oko 350 članova, a u 86 godina postojanja ostvario je mnogobrojne uspjehe. Uvjetu u kojima sada rade su nepodnošljivi i nesigurni!

„Kućica u kojoj je naš klub smješten je trošna i prijeti urušavanjem. Postala je opasna za naše članove i morali smo nešto poduzeti. Prijašnje vlasti su pokazivale veliko razumijevanje za naše probleme i stavljali su „markice“ za novu lokaciju prostora za naš rad na različite prostore u svojim prostorni planovima.. Tako je prostor za nas bio predviđen na lokaciji sadašnje plaže Banj, ali kada je određeno da to bude plaža to je propalo. Sljedeća vlast je tu markicu stavila na područje u blizini bazena , ali ni to nije bilo ostvarivo. Kada smo vidjeli kako se to rješava odlučili smo sami napraviti projekt na postojećoj lokaciji i moram priznati da je sadašnja vlast u Gradu prva koja je nešto konkretno poduzela da nam pomogne“, ističe Marin Paić, predsjednik tog kluba. 

Njihov član, arhitekt Marko Paić izradio je besplatno projekt nove zgrade JK Val na postojećoj lokaciji i u toku je postupak izdavanja dozvole za građenje za što su dobili potporu gradske vlasti. „ Novac nam nije presudan jer iza nas stoje naši stalni sponzori, a i svaki član našeg kluba spreman je dati svoj novčani doprinos da ovaj projekt ostvarimo. Nemamo drugog rješenja“, kaže Marin Paić.

Gradonačelnik Burić ističe kako mu je neprocjenjiva upravo želja i volja članova kluba koji ne žele čekati da netko drugi riješi njihov problem što je danas rijetkost. Dao im je, kažem svu potrebnu potporu, a spreman je i u proračunu za sljedeću godinu predvidjeti dodatna sredstva da bi dobili primjeren prostor za rad.

Denis Marinov, potpredsjednik kluba, poučen negativnim iskustvima i dalje je skeptičan u vezi s tim, ali se nada da će uspjeti ostvariti svoj naum:„Previše puta smo bili razočarani, ali ovaj puta mi se čini da se ipak nešto pokrenulo. Svejedno, ništa ja to ne vjerujem dok se ne počne raditi. Nekoliko gradskih vlasti u Šibeniku je posljednjih desetak godina obećavalo rješavanje problema prostora i to samoinicijativno, ali nikad se ništa nije pokrenulo već je sve ostalo na riječima,“ rekao nam je Marinov.

Trošna stara baraka u kojoj su trenutno prostorije JK Vala, napravljena je davne 1954., kao privremeno rješenje, ali se to pretvorilo u trajni dom šibenskih jedriličara.

 Roditelji čija djeca treniraju u klubu riskiraju šaljući djecu u prostoriju koja je dotrajala i nestabilna, a i djeca sama uviđaju opasnosti: „Ne fali nama ništa u ovoj zgradi, ali bi ipak htjeli da je malo ljepša i modernija“, rekao nam je 12-godišnji Roko Copić koji u Valu već pet godina. 

Roka i njegovog jedriličarskog kolegu Matea Badžina Bakalovića, koji je tu četiri godine ,zatekli smo prije puta na trening u Primošten. Usprkos kiši koja je taj dan padala i oronulom prostoru u koji nekoliko puta na tjedan dolaze ovaj dvojac klase optimist u svakom smislu riječi veseli se treningu i novim natjecanjima. 

Osim problema s unutrašnjim prostorom kluba, mladi jedriličari susreću se i s jednom vrlo nezgodnom zaprekom ispred samog kluba-automobilima koji im zakrče put do mora, pa im prenošenje jedrilice iz kluba do obale zna biti itekako iscrpljujuće: „Vikendom i ljeti tu se nakupi automobila parkiranih sa svih strana. Nemoguće je dovesti jedrilice do mora, a vozači se na naša upozorenje baš i ne obaziru“, ispričao nam je Marinov.

Uz sve probleme, krasi ih sportski duh i zdravi dalmatinski dišpet koji će ih sigurno konačno dovesti do novog,  primjerenog i sigurnog prostora za rad.

Iz kategorije: Vijesti