Datum objave: 08. Veljača 2014

FOTO:Kišni zimski vijađ do Zlarina i Prvića i sunčani povratak natrag

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako ste jutros nakon pogleda kroz prozor na prazne ulice, niske oblake, dosadnu kišu i sive gradske vedute odlučili ostati kod kuće i izležavati se pred televizorom, pogriješili ste. Početak vikenda koliko god se činio depresivnim i apsolutno nemotivirajućim za bilo kakve aktivnosti izvan kuće, bio je prava prigoda za izlet „prugom“ do Zlarina i Prvića uz okrepljujuću kavu na palubi „Tijata“.

Početak vijađa do Šibeniku najbližih otoka nije bio obećavajući. Grad je bio sasvim pust i tih pa se činilo da ni kratka plovidba neće donijeti ništa zanimljivo. Ali bila je to zabluda. Duž kanala sv. Ante na svakom zgodnom kantunu oboritu ribu vrebaju uporni ribolovci. Vedro ćakulaju i napeto motre svoje ribolovne naprave nadajući se kakvom ulovu. Neki se doimaju tako kao da ne žele da im bilo kakva riba pokvari fini pastelni ugođaj koji stvaraju kiša i lagana izmaglica.

Duž šetnice u kanalu sv. Ante svako malo ukažu se mirni šetači i zahuktali trkači, ali i Šibenčani sa „skijaškim“ štapovima u rukama, zaljubljenici u nordijsko hodanje. Na zlarinskoj rivi gotovo ljetna gužva. S „Tijata“ se iskrcalo i nekoliko stranaca koji znatiželjno motre neobične otočne elektromobile. Slično je i u Prvić Luci, dok je u Šepurinama ipak nešto mirnije, ali nipošto pusto. Mjesni kafić bez glazbe ( kakva divota!!!) toliko je intiman da je nepristojno pokazati, a kamo li upotrijebiti foto aparat. Grupica stranaca šeće mokrim ulicama i mudro odlučuje sačekati brod za povratak u Šibenik u Prvić Luci.

Hrvatska turistička zajednica je ovih dana donijela strategiju produžavanja turističke sezone i pronalaženja razloga da turisti dolaze u Dalmaciju i zimi.  Jedan ovakav dan na Zlarinu i Prviću  zapravo  bi trebao biti  temelj te strategija! 

Iz kategorije: Vijesti