Datum objave: 27. Siječanj 2014

Vlasnici malih i srednjih poduzeće žele bespovratne potpore iz EU, ali...

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliki je interes malih i srednjih poduzeća u Šibeniku za bespovratne potpore iz EU fondova sudeći po odazivu na današnju prezentaciju uvjeta natječaja za bespovratna sredstva Europske unije za povećanje konkretnosti i potporu turizmu koje je održano u Gradskoj vijećnici u organizaciju Hrvatske gospodarske komore. Zvonimir Savić i Vesna Torbarina objasnili su ima na jednostavan, ali detaljno i vrlo praktičan način tko se ima šanse proći na natječaju za ta bespovratna sredstva koji je u najnezgodnije vrijeme, pred blagdane prošle godine raspisalo Ministarstvo poduzetništva. Riječ je o 33 milijuna eura polovica kojih će biti usmjerena na poticanje modernizacije proizvodnje malih i srednjih poduzeća,a polovica za turizma, ali na ta sredstva mogu računati samo one tvrtke koje imaju registriranu hotelsku djelatnost i hotele iznad tri zvjezdice. Zanimljivo je, ali ne baš ohrabrujuće da je najniža potpora 500 000 eura, a ona iznosi 60 posto ukupnih sredstava potrebnih za provedbu projekta koji se kandidira što znači da bi najmanja vrijednost projekta bila oko milijun kuna. Hrvatska gospodarska komora je predložila da se snizi visina najniže potpore, ali Ministarstvo to nije prihvatilo.
Do tih sredstava, u svakom slučaju nije lako doći, prema onomu što se danas čulo jer je procedura složena, a uvjeti rigorozni. Tako se natjecati mogu samo one tvrtke koje su posljednje dvije godine poslovale s dobiti, a nemaju dugova ni prema državi ni prema zaposlenicima. Ne smijete imati druge bespovratne potpore za isti projekt i slično. Kada je riječ o turizmu bespovratna potpora se odobrava za izgradnju novih objekata, preuređenje postojećih i uvođenje novih sadržaja, a za povećanje konkretnosti za nove pogone, novu tehnologiju i povećanje kvalitete proizvoda.
Hrvatska je i dalje među zadnjima po iskorištenosti bespovratnih sredstava iz Europske unije. Ove godine na raspolaganju je ukupno oko milijardu kuna, a u narednih sedam godina oko 8 milijardi kuna.

Iz kategorije: Vijesti