Datum objave: 24. Siječanj 2014

NP „Krka“ proslavio 29. rođendan

Diana Ferić
Diana Ferić

„Nacionalni park Krka perjanica u sustavu nacionalnih parkova Hrvatske, u svim sferama djelatnosti predvodnik i uzor, a rezultati koje postiže impresivni su“ kazao je  prof. dr. sc. Ivan Martinić, na današnjoj proslavi 29. rođendana NP „Krka“.                                                                                                                                        

 

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ proslavila je danas u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku svoj  29. rođendan. Tim povodom predsjednik Upravnog vijeća te javne ustanove prof. dr sc. Ivan Martinić kazao je kako je NP „Krka“ perjanica u sustavu nacionalnih parkova Hrvatske ta de prednjači u svim sferama istraživanja i zaštite prirodne, kulturne i povijesne baštine.
„Rezultati koje postiže NP Krka impresivni su na svim područjima rada, a njegovi djelatnici s velikim su uspjehom angažirani na širokoj interdisciplinarnoj paleti stručnog i znanstvenog rada.“ Kazao je Ivan Martinić.
Ravnatelj JU „NP Krka“ Tonči Restović najavio je niz novih projekata koje će ta ustanova početi ostvarivati ove godine te naglasio da će zahvaljujući njima JU „NP Krka“ postati istinski pokretač razvoja i napretka Šibensko – kninske županije i ovog dijela Hrvatske.
„Riječ je o projektima, kazao je Restović, koje ostvarujemo u suradnji s lokalnom zajednicom i jedinicama lokalne samouprave koji će bitno pridonijeti poboljšanju kvalitete života stanovništva i pridonijeti sigurnijoj egzistenciji.“
Povodom obilježavanja 29. rođendana NP „Krka“ u šibenskoj gradskoj knjižnici otvorena je tematska izložba fotografija članova Foto kluba „Šibenik“ te promoviran „Speleološki vodič Nacionalnog parka Krka“, a prikazan je i dokumentarni film „Terra incognita“ o podzemnom svijetu u NP „Krka“.
„Speleološki vodič Nacionalnog parka Krka“ predstavlja presjek speleoloških i biospeleoloških istraživanja na širem području NP „Krka“ provođenih od 1956. do 2010. u suradnji s hrvatskim i slovenskim speleolozima i biolozima, Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Planinarskim društvom „Željezničar“ iz Zagreba, Planinarskim klubom „Sveti Mihovil“ iz Šibenika i Hrvatskim biospeleološkim društvom iz Zagreba dok film „Terra Incognita“ prikazuje podzemne životinje i njihova podzemna staništa. 
Današnjoj proslavi rođendana JU „NP Krka“ bili su nazočni zamjenik šibensko – kninskog župana Zoran Smolić i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, članovi HPD „Sveti Mihovil“ te brojni predstavnici javnog, kulturnog i znanstvenog života Šibenika i Šibensko – kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti