Datum objave: 23. Siječanj 2014

Definirana polja suradnje između regije Marche i Šibensko-kninske županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Skoro potpisivanje sporazuma o zajedničkim interesima Šibensko-kninske županije i talijanske regije Marche kojim će se intenzivirati suradnja te dvije strane na različitim poljima, od energetske učinkovitosti do telekomunikacija, rezultat je današnjeg sastanka predstavnika regije Marche i Gorana Pauka, šibensko-kninskog župana, a najkonkretniji oblik suradnje je dogovor o izgradnji poslovno-prezentacijskog centra u industrijskoj zoni Podi.

Predstavnici talijanske regije Marche i talijanski poduzetnici  jučer i danas boravili su u Šibeniku gdje su razmjenjivali ideje i iskustva te dogovarali nove vidove suradnje,a na današnjem sastanku u Uredu župana definirana su područja te suradnje. Tom sastanku su prisustvovali: Paola Giorgi, pročelnica za europske poslove regije Marche, David Favia, predstojnik Ureda Pročelnice, Mauro Terzoni, voditelj Odjela za europske poslove, Lucio Pesetti, viši stručni suradnik za europske poslove, predstavnici Hrvatsko-talijanskog instituta za trgovinske razmjene Danijela Rupčić Krilić, potpredsjednica i Tonka Kukin, prevoditeljica te župan Pauk. Na sastanku je dogovorena suradnje na polju energetske učinkovitosti, komunikacija, gospodarstva, prometa, inovacija, kulture te zajedničko sudjelovanje u EU fondovima.

Bitna inovacija dogovorena na polju telekomunikacija je uvođenje sustava CLOUD koji omogućava pohranjivanje javnih podataka, a predložena je i suradnja na polju obrazovanja gdje je naglasak stavljen na budući Studij energetike i zaštite okoliša u Šibeniku. Talijanski poduzetnici sastali su se jučer i s Jakovom Terzanovićem, direktorom tvrtke Podi te je tu dogovorena gradnja centra u kojem bi se odvijale poslovne, obrtničke i sajmene aktivnosti.  Kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti poput strukturanih EU fondova najavljeno je uključivanje u program Jadransko-jonske regije.

 „Dogovoren je novi oblik suradnje koji je svoje konture dobio na prvom susretu predstavnika Šibensko-kninske županije i predstavnika regije Marche prošle godine u talijanskom gradu Senigallia. Talijanske poduzetnike upoznali smo i s infrastrukturnim planom: izgradnjom doma za starije i nemoćne te sveučilišnog kampusa u Šibeniku, tako da je suradnja moguća i na tom planu“, kazao je župan Pauk.

Paola Giorgi, pročelnica za europske poslove istaknula je kako je ovo prilika da se nastavi tamo gdje su stali prvi prvom susretu: „U ova dva dana definirali smo ciljeve i prioritete te razmijenili iskustva. Zainteresirani smo za suradnju na području socijalne skrbi i na polju telekomunikacija.  Naša suradnja se oblikuje u institucionalizirane odnose te najavljujemo uskoro potpisivanje bilateralnog sporazuma.“

Iz kategorije: Vijesti