Datum objave: 23. Siječanj 2014

Društvo Juraj Dalmatinac kritizira projekt stambeno-poslovnog kompleksa u Docu

Diana Ferić
Diana Ferić

Najava gradnje stambeno-poslovnog kompleksa u najstarijoj šibenskoj gradskoj četvrti Dolac, nije dobro dočekana od strane Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koji su mišljenja da se projekt gradnje luksuznih stanova nipošto ne uklapa u vizuru Šibenika, već joj šteti. Stoga pozivaju investitore i sve uključene u projekt da se još jednom razmotri te prilagodi povijesnoj šibenskoj jezgri, a otvoreno pismo kritike uputili su Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

„S obzirom kako je navedeni projekt gradnje zamišljen na mjestu šibenske 'Stare peškarije', još jednog u nizu šibenskih kulturno-povijesnih punktova, između spomenute crkve i Bute, dužni smo izraziti svoje neslaganje prikazanim gabaritima i izgledom planirane građevine, s obzirom kao je to prikazano u javnim glasilima. Ovo naše reagiranje je potaknuto i neslaganjem velikog broja Šibenčana koji su nas u proteklom razdoblju kontaktirali kako bi nam prenijeli svoje negativno stajalište o tako planiranom projektu u srcu svojega grada“, stoji u pismu Društva Juraj Dalmatinac.

Naglašavaju kako se u povijesnoj podlozi prostora nalazi nekadašnji dominikanski samostan koji osim građevina sadrži i slobodni zeleni prostor (samostanski vrt). Iako je dio samostanskog sklopa razoren u savezničkom bombardiranju (Drugi svjetski rat) još uvijek se mogu pročitati tragovi prostorne organizacije i elementi građevinske strukture sklopa. „Predstavljeni projekt zaobilazi navedenu povijesnu prostornu matricu i ničim ne podsjeća da ulazi u urbani sloj. Projektni je prijedlog toliko indiferentan prema povijesnim činjenicama prostora da se niti ne osvrće na očekivanu restituciju, barem volumena razorenog uličnog objekta“.

Nadalje napominju kako projekt ignorira sve graditeljske i oblikovne atribute koji su karakteristični za povijesni prostor Šibenika, poput: robusne tektonike kamenog zida, zatvoreni korpus građevine, male dimenzije otvora i kose krovne plohe. – neki su graditeljski i oblikovni atributi koje prepoznajemo u povijesnom prostoru Šibenika. 

Iz kategorije: Vijesti