Datum objave: 22. Siječanj 2014

Šibensko-kninska policija zadovoljna sigurnosnim stanjem u 2013.

Diana Ferić
Diana Ferić

Policijska-uprava Šibensko-kninska ocijenila je sigurnosno stanje tijekom 2013.godine na području županije zadovoljavajućim jer je prema statističkim pokazateljima zabilježen pozitivan trend u rješavanju i procesuiranju najtežih kaznenih djela.

Podatke su na današnjoj tiskovnoj konferenciji iznijeli Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave, Sandro Santini, njegov zamjenik i Krešimir Nimac, voditelj Službe policije, načelnik Kostanić je upoznao s prošlogodišnjim rezultatima rada u Policijskoj upravi.

Na području Policijske uprave Šibensko-kninske tijekom protekle godine ukupno zabilježeno 1900 kaznenih djela što je manje u odnosu na prošlu godinu, kada je zabilježeno 2339 ovih kaznenih djela.  

Od ukupnog broja tih kaznenih djela u 358 slučajeva počinitelj je bio odmah poznat, a u većini slučajeva zahvaljujući dojavama građana i brzoj intervenciji policije počinitelj je bio uhićen u izvršenju kaznenog djela, međutim za velik broj ovih kaznenih djela počinitelji su naknadno otkriveni.  Efikasnost u razrješavanju kaznenih djela veća je u odnosu na prošlu godinu.

Nadalje, iz područja organiziranog kriminaliteta zabilježena su 34 kaznenih djela, gdje najveći udio od čak 27 kaznenih djela čini nedozvoljeni posjed oružja, a zabilježeno je i 1 kazneno djelo trgovanje ljudima, dok je prošle godine zabilježeno 17 kaznenih   djela ove vrste te je na tom području zabilježen je porast za 100 posto.

Kaznena djela suzbijanja zlouporabe droga je tijekom 2013. zabilježeno ukupno 169 kaznenih djela, dok je  2012. zabilježeno 115 tih kaznenih djela te se tu bilježi znatan porast za 47 posto, a osim toga protekle je godine izvršeno 190 zapljena u odnosu na 172 zapljena u 2012.g. Ovdje se posebno bilježi znatan trend pozitivnog porasta što se prepisuje boljoj organiziranosti i ciljanom postupanju policijskih službenika Odjela kriminaliteta droga.   

Vezano za područje sigurnosti prometa na cestama je naveo da se prošle godine na našem području dogodilo ukupno 691 prometna nesreća što je u odnosu na isto razdoblje 2012. Kada ih je bilo 801 manje za 13,7 posto. Gledano u odnosu na posljedice prometnih nesreća i na ovom području se bilježi pozitivan trend, a posebno u odnosu na smrtno stradale osobe, a čemu doprinosi ciljano postupanje policijskih službenika na našem području, navode u Policiji.

Na konferenciji je nakon sigurnosnog rezimea 2013. Predstavljen i pilot projekt novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama kojem je cilj uštedjeti na administrativnim poslovima te povećati terenska efikasnost i učinkovitost policije. Projekt  starta od 1.veljače, a primjenjivati će se do 30.lipnja ove godine. U njega će se uključiti Policijska postaja Drniš i Vodice, ispostava Policijske postaje u Primoštenu te Postaja prometne policije.

Kao osnovna svrha ovoga pilot-projekta navodi se povećanje efikasnosti i isplativost rada policije, smanjujući administrativne, a povećavajući operativne poslove. Kriteriji po kojima su formirane policijske postaje III kategorije su broj policijskih službenika 100, prosječan broj kaznenih djela do 400 i broj prekršaja protiv javnog reda i mira do 200.

Kao najvažnija novost u radu policijskih postaja III kategorije je novo radno vrijeme po kojem će navedene postaje biti otvorene do 15 sati, a rukovodeća radna mjesta, čiji su se poslovi pretežno obavljali u postaji, preformulirala su se u radna mjesta za obavljanje policijskih poslova na terenu tako da se dosadašnji specijalizirani policijski službenici postaju opći policijski službenici, dakle svi rade sve policijske poslove i na kraju smanjuje se broj administrativnih radnih mjesta.    

 

foto: arhiva

Iz kategorije: Vijesti