Datum objave: 21. Siječanj 2014

Burić na hodajućem kolegiju u Danilu poručio gradskom Muzeju: „Pokrenite se!“

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnji hodajući kolegij održan na arheološkom lokalitetu Danilo na kojem su Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Toni Brajković, kustos u Muzeju grada Šibenika raspravljali o turističkoj valorizaciji tog značajnog povijesnog lokaliteta, potaknuo je pitanje iskorištavanja kulturno-povijesnih lokacija i povijesnog značaja Šibensko-kninske županije općenito.

Naime, Brajković je iznio ideju da se u Danilu otvori muzejska zbirka te da se uvedu ulaznice za posjetitelje, nakon čega je gradonačelnik Burić ukazao na to kako turističke valorizacije u Danilu trenutno uopće nema, osim par postavljenih tabla, a za što odgovornima drži Muzej grada Šibenika, koji kako kaže gradonačelnik, malo toga pokreće: „Grad Šibenik ne može biti nosioc svih projekata, a da ljudi na čelu nekih institucija koje Grad plaća ne rade ništa i ne nude nikakve ideje“, kazao je Burić. „Došlo je vrijeme da svi shvate kako Grad ne može sve sam. Moramo sebi postaviti pitanje što smo to napravili da nešto uprihodujemo, što je Muzej grada Šibenika napravio? Za početak morate imati priču koja je osnova svega.“

Brajković je na to odgovorio kako Muzej radi onoliko koliko im dopuštaju sredstva te ono što im je u nadležnosti.  Napominje kako je Muzej poduzeo dosta toga u vezi s arheološkim lokalitetom u Danilu, te kako su čak tražili i privatne sponzore.

Burić je ustvrdio kako to nije dovoljno te kako Šibenčani jednostavno ne znaju prodati povijest: „Imamo tvrđave, imamo kandijske bitke, imamo katedralu i što smo od toga zaradili? Nula kuna.“, konstatirao je gradonačelnik. „Nije zadatak muzeja samo povremeno otvarati vrata turistima i to s oskudnim izložbama. Morate naći načina, surađivati s drugim institucijama, s Turističkom zajednicom i privatnim agencijama te napokon početi naplaćivati sve te znamenitosti, ovako nam novac protječe kroz prste. Lokaliteti kao što je ovaj Danilski savršeni su za pred i podsezonu jer turisti neće dolaziti ovamo u sred ljeta. Uvjeren sam da i upravo sada ima turista koji lutaju po Šibeniku, a ne znaju što sve mogu posjetiti i vidjeti. Zašto autobusi sada ne bi bili u pogonu i dovodili turiste po ovakvim lokacijama?“

Burić je predložio da Turistička zajednica i Muzej grada Šibenika zajedno slože priču te uvedu turističke kartice po uzoru na Dubrovnik s kojima će turistima biti osiguran prijevoz i posjet nekoliko lokacija. „Ako želimo nešto napraviti moramo početi stvarati novac“, zaključio je Burić.

Na današnjem kolegiju gradonačelnik Burić najavio je i kako će tvrđave Barone i Ivan biti u funkciji već ove sezone.

Iz kategorije: Vijesti