Datum objave: 21. Siječanj 2014

Raspršeni hotel kreće na proljeće, hoće li opravdati visoka očekivanja?

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveća novost u nadolazećoj turističkoj sezoni, raspršeni hotel, koji za cilj ima podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta u staroj gradskoj jezgri Šibenika, zaživjet će na proljeće, a sljedeća dva dana (22. i 23. Siječnja) TZ Grada Šibenika organizira radionice koje će voditi konzultant Robert Baćac, direktor istarskog “Ruralisa”, koji je na sličan način okupio istarska seoska domaćinstva. Na radionicama će sudjelovati svi iznajmljivači obuhvaćeni tim projektom u cilju usklađivanja i definiranja smjera poslovanja, otkrio nam je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenik.

Raspršeni hotel uključiti će oko 60 iznajmljivača, koliko ih ima u šibenskoj staroj gradskoj jezgri, a sutra će na radionici definirati modele kako umrežiti sve sudionike po principu upravljačke strukture partnerstva, dok će se drugog dana radionice raspravljati o financiranju poslovanja.

Za ovaj projekt Ministarstvo turizma izdvojilo je 208 tisuća kuna, te Turistička zajednica kao nosioc projekta od njega ima velika očekivanja. „Puno nade polažemo u projekt raspršenog hotela. Kao prvo očekujemo da će dignuti kvalitetu privatnih iznajmljivača čija će ponuda biti standardizirana te se nadamo ostvariti bolju popunjenost kapaciteta u povijesnoj jezgri, što će na kraju dovesti do produženja turističke sezone“, rekao je Karađole. „Svi će nastupiti kao jedna cjelina te će imajući to u vidu svi imati jedan zajednički logo i ime kao i promotivne materijale što će ojačati imidž destinacije.“

Osim objedinjavanja svih privatnih iznajmljivača u jednu cjelino, raspršeni hotel će okupiti i ponudu ugostitelja te dodatnih sadržaja kao što su izleti. „Gost će kada dođe na recepciju raspršenog hotela moći dobiti kompletnu ponudu na jednom mjestu. Osim toga, raspršeni hotel omogućuje nam primanje grupa turista što do sada nismo mogli“, napominje Karađole. Bitno je napomenutu i kako privatni iznajmljivači udruživanjem u ovom projektu neće isključiti samostalnu prodaju.

Osim raspršenog hotela, TZ Šibenik će jačati i promidžbu grada Šibenika po županiji. „Šibenik se kao turistička destinacija razlikuje od drugih, okolnih gradova koji se većinom baziraju na boravišnom turizmu te ćemo staviti naglasak na to. Turisti u Šibenik ne dolaze boraviti jer nema puno smještajnih kapaciteta, već dolaze zbog stare gradske jezgre, tvrđava i manifestacija. Zbog toga naglasak mora biti na nadopunjavanju, a ne na konkuriranju okolnim gradovima“, ističe Karađole. „Kada objavimo program za turističku sezonu pokrit ćemo cijelu županiju, a promidžbeni materijali će se nalaziti u svim lokalnim Turističkim zajednicama. Tako će npr. gost koji je odsjeo u Vodicama, možda dođi na jednodnevni ili dvodnevni izlet u Šibenik jer će tu dobiti drugačiju ponudu nego u Vodicama.“

Prošla turistička sezona za Šibenik je bila iznimno uspješna, te će je biti teško nadmašiti. Projekt raspršenog hotela, jedinstven je u Hrvatskoj, a uspješan se pokazao u Italiji i Španjolskoj te su od njega očekivanja velika.  Koliko će ona na kraju biti opravdana, pokazati će brojke pred kraj listopada 2014.godine.

Iz kategorije: Vijesti