Datum objave: 20. Siječanj 2014

Humanitarni koncert za Marijine obroke sutra u šibenskom kazalištu

Diana Ferić
Diana Ferić

Osnovna škola Murterski škoji i Grad Šibenik organiziraju humanitarni koncert „Marijini obroci“  čijim će se prihodom od ulaznica financirati obroci i školovanje siromašnoj djeci diljem Afrike, Istočne Europe i Latinske Amerike. Koncert će se održati sutra u 20 sati u HNK Šibenik.

Marijini obroci (Mary's meals) su globalni projekt koji je započeo 2002. godine s ciljem da iskorijeni glad u svijetu na način da se školskoj djeci svakodnevno osigura  topli obrok u školi. Utemeljitelj Marijinih obroka je Magnus MacFarlane Barrow, humanitarac iz Škotske. Danas Marijini obroci svakodnevno hrane preko 822 000 djece u 16 različitih zemalja diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba.

Hrvatska udruga Marijini obroci osnovana je u srpnju 2009. godine sa sjedištem u Zagrebu.  Zahvaljujući hrvatskim donatorima, Marijini obroci Hrvatske danas osiguravaju topli obrok za 8 tisuća djece, dok u svijetu ovaj projekt brine o 822 tisuće siromašne djece.

U utorak, 21. siječnja u 20 sati u HNK u Šibeniku održat će se humanitarni koncert za Marijine obroke. Na koncertu će nastupiti: klape Solaris i Cima, pjevači Svetoga Jakova, ženski pjevački zbor Prešernovke, zbor mladih župe Sv. Petra Agnus Dei i duet Matea i Mate Skračić iz Šibenika te klapa Oršulice iz Vodica.

Ideja Marijinih obroka je jednostavno-dati jedan obrok dnevno najsiromašnijoj djeci svijeta na mjestu obrazovanja- u školi. Za ostvarenje te ideje dovoljno je 75 kuna godišnje po djetetu. Ovaj program potiče i lokalno gospodarstvo siromašnih država jer se hrana za djecu kupuje od lokalnih proizvođača, što omogućava minimalne troškove.

“Ne treba biti bogat da bi učinio dobro djelo. Škola Murterski škoji uključila se u projekt prošle godine. Mi smo prvo krenuli s malim projektima, djeca su odvajala džeparac,a organizirali smo i manji humanitarni koncert da bi na kraju ideja našla put do šibenskog kazališta“, rekao je Edo Juraga, predstavnik organizatora projekta i ravnatelj OŠ Murterski škoji.

Mate Škaričić, član organizacijskog tima istaknuo je kako su ljudi iz Šibensko-kninske županije uvijek voljni sudjelovati na humanitarnim koncertima te kako nisu imali problem naći izvođače. „Bil je toliko interesa da smo neke morali i odbiti. Drago nam je da postoji ovako velik interes za ovaj projekt“, rekao je Škaričić.

Cijena ulaznice za koncert je 30 kuna, a svi koji nemaju mogućnost prisustvovati koncertu, na web stranici Mary's meals mogu uplatiti željeni iznos na žiro račun.

 

Iz kategorije: Vijesti