Datum objave: 16. Siječanj 2014

Korak biliže odluci o preseljnju sjedišta PP Vransko jezero u Betinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Posebna Komisija Ministarstva zaštite okoliša na čelu s Nenadom Strizrepom, pomoćnikom ministra obišla je jučer područje Parka prirode Vransko jezero kako bi utvrdila osnovanost inicijative Općine Tisno i njezinog načelnika i saborskog zastupnika Ivana Klarina da se sjedište tog parka prirode iz Biograda preseli u Betinu. Pregledali su prostor sadašnjeg sjedišta PP-a u Biogradu i potencijalnog u Betini, obnovljenu općinsku zgradu, a odluku će najkasnije za mjesec dana donijeti Ministarstvo zaštite okoliša.

Ivan Klarin kaže kako ne želi prejudicirati ishod, ali da je izvjesno kako Ministarstvo nije zadovoljno funkcioniranje Parka prirode Vransko jezero. Ističe kao primjer da je otok Murter lani ostvario 1,2 milijuna noćenja, a nitko, baš nitko od tih mnogobrojnih turista nije niti upitao za Park prirode Vransko jezer.
Čelništvo Općine Biograd, u kojoj se sada nalazi sjedište Javne ustanove Vransko jezero, kako se moglo očekivati, ne gleda s odobravanjem na tu inicijativu. „Inicijativa načelnika općine Tisno Ivana Klarina (SDP) da se sjedište Parka prirode Vransko jezero, zbog tobože lošeg upravljanja, preseli iz Biograda u Betinu, na otoku Murteru, za što je dobio potporu Skupštine Šibensko-kninske županije, i o čemu bi navodno krajem siječnja trebalo odlučivati Ministarstvo zaštite okoliša, u Biogradu je dočekana s, blago rečeno, čuđenjem i nevjericom.
Ako Vlada to želi napravi¬ti po stranačkoj vezi i stezi, ne¬ka radi! Neće to biti ni prvi ni zadnji put da netko nešto radi protiv zdrave pameti“, reakcija je biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza (HDZ) kako prenose mediji.

Ivan Klarin smatra da su i drugi argumenti, a ne samo loše upravljanje i loša promidžba PP Vransko jezero, na strani njegove inicijative budući da se taj park prirode većim djelom nalazi na području Općine . On upozorava kako je sramotno da Park ne osigurava posjetiteljima promatranje ptica što je iznimno popularnu atrakcija. Na glavnim prometnim pravcima prema tom dijelu rivijere nema oznaka da se tu nalazi Park prirode.

Klarina je podržala i Skupština Šibensko – kninske županije,a župan Goran Pauk je tom prilikom izjavio da će „Klarinu skinuti kapu ako uspije preseliti sjedište PP Vranko jezero u Betinu“.

Iz kategorije: Vijesti