Datum objave: 15. Siječanj 2014

Zaštićeni orao ustrijeljen u okolici Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Zaštićeni orao zmijar ustrijeljen je lovačkom puškom tijekom leta u okolici Šibenika. Oborenu pticu na tlu pronašao je maslinar Damir Škugor tijekom obilaska svog maslinika, ali teško ozlijeđenoj zaštićenoj ptici nisu mogli pomoći ni u ambulanti Sokolarskog centra Šibenik, javlja HRT. Orlu je jedno krilo bilo potpuno smrskano, a u ambulanti Sokolarskog centra su utvrdili kako je ptica pogođena lovačkom puškom.

„To je rijetka ptica na našem području. Ne radi nikakvu štetu na peradi ili u gospodarstvu. On kontrolira populaciju zmija i guštera, a rađa samo jedno mlado godišnje stoga je nanesena nevjerojatna šteta. Orla se zasigurno nije moglo zamijeniti za neku drugu pticu jer on veliki ima raspon krila koji može biti do jednog metra. Netko je očito imao loš dan, nije ništa ulovio i bijes je iskalio na zaštićenom orlu“, rekao je za HRT Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra Šibenik.

Mjerodavne službe pokušavaju otkriti počinitelja. Ozljeđivanje i usmrćivanje zaštićenih vrsta kazneno je djelo, a kazne su i do pet godina zatvora.

foto: arhiva

Iz kategorije: Vijesti