Datum objave: 10. Siječanj 2014

Uručeni ključevi prvog prihvatilišta za beskućnike u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Ključeve prvog prihvatilišta za beskućnike u Šibeniku predao je danas Željko Burić, gradonačelnik Šibenika Miljenku Jukiću, zamjeniku ravnatelja Caritasa biskupije šibenske te se time prvi put sustavno rješava pitanje smještaja najugroženije skupine građana Šibenika. Grad je u Proračunu za 2014.g. osigurao 100 tisuća kuna godišnje za rad prihvatilišta, koje bi se trebalo otvoriti prije ljeta. Volonteri Caritasa započet će danas  s pripremnim radovima na čišćenju prostora, ukupne površine 127 m2,  koji je Grad Šibenik dao u zakup, bez naknade, na rok od 20 godina.

„Izražavam zadovoljstvo što ću predstavnicima Caritasa uručiti ključeve ovoga prostora. Njihova plemenita ideja dobit će punu podršku Grada, a očekujemo da naprave  jedan pristojan, skrbnički smještajni kapacitet za naše sugrađane koji su se, zbog niza nesretnih životnih okolnosti,  našli na dnu društvene  ljestvice i koji ne mogu bez naše pomoći“, kazao je gradonačelnik Burić, pri današnjem zajedničkom obilasku lokacije nekadašnje zubne ambulante u Ulici braće Polić 14, namijenjenoj za potrebe prihvatilišta.

Miljenko Jukić, preuzimajući ključeve zgrade u Ulici braće Polić zahvalio je gradonačelniku i gradskoj upravi na velikom senzibilitetu koji su pokazali za naše sugrađane-beskućnike, te kazao: „Prihvatili smo veliku obvezu da što prije uredimo ovaj prostor i osposobimo ga za one kojima je namijenjen. Prema našoj evidenciji, na području Grada Šibenika ima osam beskućnika i mi se nadamo da ćemo prije ljeta otvoriti vrata ovog prostora u koji ćemo uložiti oko 500 tisuća kuna.“            

Obilasku prostora pridružili su se i predstavnici stanara ulice u kojoj će biti smješteno prihvatilište, negodujući zbog njegove lokacije. Smatraju da njihova ulica nije adekvatno mjesto za smještaj najugroženije skupine naših sugrađana. Ipak, argumente koji bi govorili u prilog njihovim tvrdnjama gradonačelnik i predstavnici gradske vlasti, nisu uspjeli dobiti. Ne skrivajući svoje iznenađenje nedostatkom empatije i ljudske solidarnosti gradonačelnik je prisutnim predstavnicima stanara poručio da će prihvatilište biti uređeno po svim propisima na način da bude prihvatljivo ne samo korisnicima već i susjedima i stanarima okolnih ulica, a gradska komunalna služba dobila je nalog da, sredstvima namijenjenim redovnom održavanju, asfaltira Ulicu braće Polić.

Iz kategorije: Vijesti