Datum objave: 09. Siječanj 2014

„Fotelju“ na Dječjem odjelu šibenske Opće bolnice roditelji plaćaju 125 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Želite li provesti noć u fotelji kraj bolesnog djeteta na pedijatrijskom odijelu šibenske Opće bolnice uslugu „fotelje“ će te platiti 125 kuna po noći i za to dobiti račun bez broja, OIB-a, datuma, a za naplatu PDV-a na računu se poziva na zakon o PDV-u iz 1995. godine, na to su nam se požalili roditelji koji imaju takva iskustva i ostali su zatečeni kada su dobili račun nakon noći provedene uz dijete.

Naplata noćenja uz dijete nije sporna jer svaka bolnica propisuje pravo na cjelodnevni boravak ovisno o odgovarajućim smještajnim kapacitetima ustanove, stoji u pravilnik HZZO-a. Međutim na šibenskoj pedijatriji za to nemaju uvjeta pa uslugu svejedno naplaćuju. U nekim bolnicama dostupni su apartmani i kreveti na razvlačenje pa tako npr. u Općoj bolnici Zadar na odjelu pedijatrije 24-satni apartmanski smještaj možete dobiti uz nadoplatu 300 kn (PDV uključen), bez obzira na dob djeteta, u moderno opremljenim apartmanima uključujući tri obroka, gdje vam je osigurana udobnost i privatnost za vrijeme boravka u bolnici. Usluga korištenja „fotelje“ se u Zadru ne naplaćuje, dok u KBC-u Split cjelodnevni boravak na Dječjem odijelu uopće nije moguć osim ako je dijete teško oboljelo.

„Odluka o naplati noćenja nije sporna. To je stara odluka tako da taj novac nikome ne ide u džep. Ne naplaćujemo noćenje samo roditeljima teško bolesne djece, drugo sve je u skladu sa standardima. Za račun ne mogu ništa reći, kompjuteri izbacuju tipične račune“, rekao nam je Ante Pelaić, šef Dječjeg odjela šibenske Opće bolnice.

Jednako sporan u cijeloj priči je i račun koji se roditeljima izdaje za tu uslugu. Temeljem Zakona o PDV-u donesenog 14.06.2013 i izmijenjenog 29.11.2013. koji se primjenjuje od 1912. 2013. i Zakona o fiskalizaciji, svaki račun obavezno mora sadržavati sljedeće elemente: JIR – jedinstveni identifikator računa, zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije (ove dvije stavke važe za obveznike fiskalizacije). Zakonom o fiskalizaciji propisano je da se obveznikom fiskalizacije ne smatra porezni obveznik za ostvarene promete u djelatnosti provođenja zdravstvene zaštite, stoga usluga „fotelje“ nije podložna fiskalizaciji. Također, pravilnikom o PDV-a propisano je da se PDV ne plaća na usluge bolničke i medicinske njege i s time usko povezane usluge i isporuke dobara koje obavljaju tijela s javnim ovlastima. Uslugama se smatraju usluge boravka i prehrane bolesnika te smještaja roditelja uz djecu za vrijeme bolničkog liječenja na temelju uputnice za bolničko liječenje prema posebnim propisima, priopćili su nam iz Porezne uprave.

Iako račun ne mora biti fiskaliziran, svejedno mora sadržavati broj računa koji se sastoji od tri dijela: 1. numerički broj računa 2. oznaku poslovnog prostora 3. broj naplatnog uređaja. Račun izdan jednom roditelju koji za ovu priliku želi ostati anoniman, nema ništa od toga, već ima samo rukom ispisanu uslugu i cijenu usluge, ime i prezime djeteta i roditelja te po kojoj je odluci naplaćena navedena usluga, a apsurdno je da se na računu pozivaju na Zakon iz '95. godine koji više nije na snazi.

Iz kategorije: Vijesti